Fravær og mennesker er ikke matematiske formler

Uddannelse

24/3/19 5:00

KVUC

Undervisningsministeriet har offentliggjort fraværstal for gymnasier og VUC. Fraværet skal ned, og VUC tager initiativer. Der er flere årsager til fravær, og forskellige aktører skal samles, hvis fraværet skal ned, skriver syv rektorer i debatindlæg.

På landets voksenuddannelsescentre (VUC) er der et fravær på HF, der svinger mellem 15 og 30 procent. Det er et tal, som rektorerne på landets VUC’er ikke er tilfredse med. Derfor arbejdes der målrettet med at få nedbragt fraværet, og en ny arbejdsgruppe bliver sat iværk.

Læs også: Hvem er kursister på VUC egentlig?

Syv VUC-rektorer skriver i et debatindlæg i Altinget den 21/3-19:

”Årsagerne til fraværet handler som regel ikke om hverken dovenskab eller et slapt forhold til at komme til tiden. Derimod udspringer fraværet oftest af nogle dybereliggende problemer og udfordringer i de unges og voksnes livssituation.

Der er brug for, at alle aktører, der er omkring de voksne og unge, bidrager til opgaven

"Vi må også erkende, at selv om vi på mange områder er specialister i at uddanne unge og voksne, kan vi som uddannelsesinstitutioner ikke løse de problemer, der ofte ligger bag det høje fravær alene. Der er brug for, at alle aktører, der er omkring de voksne og unge, bidrager til opgaven”.

Voksenuddannelse deler viden - læs om KVUC

Københavns Voksenuddannelsescenter deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs flere af deres historier og cases her

Rektorerne beskriver, at de i VUC’s interne interne analyse af de unges og voksnes fravær særligt kan se tre stærke mønstre. Der er højt fravær i gruppen af sårbare unge, halvdelen af VUC’s kursister har børn, og mange har dårlige oplevelser fra tidligere afbrudte uddannelser med sig i bagagen.  

En for hård kurs mod fravær kan faktisk risikere at få flere til at falde fra deres uddannelser

Midt i diskussionerne om tal og fravær, og hvad der skal gøres, opfordrer rektorerne til at huske, at det på mange måder er forventeligt, at fravær kan være en større udfordring på VUC end på for eksempel de almene gymnasier. De finder det også forventeligt, at fraværet er større i nogle områder af Danmark end i andre. 

”Denne viden og forståelse er så afgørende, når vi gør fraværstal op og sammenligner og diskuterer disse på tværs af institutioner. En for hård kurs mod fravær kan faktisk risikere at få flere til at falde fra deres uddannelser – og for nogle måske vil det måske være atter en gang. Dette er ikke ønskeligt”. 

Ifølge rektorerne viser tal fra Danmarks Statistik om VUC’s HF-kursisters forsørgelsesstatus seks måneder efter færdiggjort uddannelse, at omkring 80 procent er i uddannelse og beskæftigelse.

”Det et tal, vi godt kan være bekendte på VUC, samtidig med at vi skal styrke arbejdet for at nedbringe fraværet på alle tænkelige måder”, skriver de.

Læs rektorernes debatindlæg på Altinget.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.