LOS har hos journalist Stig Andersen fået lavet en 12 minutter lang film om efterværn for udsatte unge.
LOS har hos journalist Stig Andersen fået lavet en 12 minutter lang film om efterværn for udsatte unge.

Sådan kom tre unge videre fra institutionsliv

Velfærd

27/11/14 11:00

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud

”Samfundet bruger rigtig mange penge på anbringelser, og det er absurd, hvis dette arbejde ikke gøres færdigt," siger direktør Geert Jørgensen fra LOS. Han er i disse dage i Bukarest for at præsentere en ny film, som du også kan se her.

”Jeg var nervøs for at ende i en misbrugssituation, jeg havde ikke lyst til at bo for mig selv”, siger 27-årige David i filmen ”Investering i fremtiden”.

Det meste af sin opvækst har David været anbragt uden for hjemmet. Hans mor magtede ham ikke, og hans far ville ikke kendes ved ham. Da han som 18-årig skulle forlade sit opholdssted var han heldig. Han fik af kommunen tilbudt efterværn.

              Læs mere om unge og efterværn her

Under efterværnet uddannede David sig som ambulanceredder, tog en studentereksamen, og han læser i dag medicin på Århus Universitet.

Efterværn er den støtte, samfundet kan give unge, som under opvæksten har været anbragt uden for hjemmet, når de som 18-årige skal klare sig selv. I form af f.eks. en kontaktperson, en udslusningslejlighed eller at bo på en institution, hvor der er tilknyttet pædagoger.

”Efterværn er jo den støtte alle andre unge får fra deres familier, når de flytter hjemmefra”, siger Geert Jørgensen, direktør i LOS.

”Samfundet bruger rigtig mange penge på anbringelser, og det er absurd, hvis dette arbejde ikke gøres færdigt. Der er masser af dokumentation for, hvor vigtigt og gavnligt et velfungerende efterværn er. Det er en nødvendig investering i fremtiden, både for de unge og for samfundet”, fastslår Geert Jørgensen.

Netop efterværn er blandt emnerne, når Eurochild den 26.-28. november holder sit årsmøde i Bukarest i Rumænien. På årsmødet deltager Geert Jørgensen, og det er LOS, der har fået produceret filmen ”Investering i fremtiden”, som får premiere på årsmødet.

Temaet for årsmødet er, hvordan det offentlige kan og bør prioritere, når det gælder støtten til udsatte børn og unge. Det handler om den ansvarlighed, som samfundet praktiserer, når der skal prioriteres. Årets tema afspejler gennemførelsen af en henstilling fra Europa-Kommissionen, der handler om samfundenes pligt til at bryde den onde cirkel for udsatte børn og unge.

Arbejdet i Eurochild understøttes af FNs konvention om barnets rettigheder, og deltagere på årsmødet i Bukarest vil bl.a. være regeringsrepræsentanter fra en række lande samt regionale og lokale myndigheder og organisationer, der beskæftiger sig med børns rettigheder.

Medlemmer af Eurochild er organisationer, virksomheder og enkeltpersoner fra i alt 35 europæiske lande.
I filmen ”Investering i fremtiden” medvirker også Camilla fra Århus. ”Jeg ved ikke, hvor jeg ville have været i dag, hvis ikke jeg som 18-årig havde fået tilbudt efterværn”, fortæller hun i filmen. Også hun har haft en opvækst på institutioner på grund af en familie, hvor stedfaderen var voldelig og misbrugte både hende og hendes søster, og hvor moderen var ludoman. Efterværnstilbuddet til Camilla betød, at hun fik en studentereksamen, og i dag er hun socialrådgiver i Syddjurs Kommune og har en velfungerende familie.

19-årige Jonas er også blandt filmens medvirkende. Han går i dag i gymnasiet i Holbæk, og også han har haft en hård barndom med forældre, der ikke evnede at tage sig af ham. ”Hvis ikke jeg som 18-årig havde fået tilbudt efterværn, havde jeg nok siddet og kigget tv hele dagen. Og modtaget konstanthjælp”, konstaterer han i filmen ”Investering i fremtiden”.

”Efterværn er et af de rigtig gode værktøjer, vi har til at yde udsatte unge den støtte, som kan give dem en god og normal tilværelse som voksne”, siger LOS-direktøren Geert Jørgensen. ”Jeg håber, at rigtig mange vil se filmen, som vil blive lagt ud på LOS’s hjemmeside, og som efter årsmødet i Eurochild vil blive tilbudt uddannelsesinstitutioner og sociale myndigheder”.

Filmen varer 12 minutter og kan ses herunder samt på dette link: http://www.los.dk/aktuelt/nyt-fra-los/videokommentarer

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.