Det er ikke længe siden Pia Kjærsgaard kunne fejre 25 år som Folketingsmedlem. Nu kan hendes parti fejre tyve års fødselsdag.

OVERBLIK: 20 år med Dansk Folkeparti

Politik

19/09/2015 11:43

Nick Allentoft

På to årtier er Dansk Folkeparti gået fra at være udskældt nyt parti til at have flest mandater i blå blok. Thulesen har massiv opbakning fra DF-bagland til sin afvisning af at gå i regering med V, viser rundspørge.
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, traf den rigtige beslutning, da han efter forhandlingerne på Christiansborg i juli måned afviste at gå i regering med Venstre. Det mener i hvert fald et meget stor del af Dansk Folkepartis bagland.
I en rundspørge, som Ritzau har foretaget, svarer hele 83 ud af de 90, som har svaret på spørgsmålet, at de støtter beslutningen om at stå uden for regering. Meldingen kommer samtidig med, at Dansk Folkeparti lørdag fejrer sit 20 års jubilæum med masser af musik og underholdningsindslag på partiets årsmøde i Herning.                Læs også: S vil fastlåse udlændingepolitik med V   Årsmødet er flyttet fra det mindre Herning Kongrescenter til Jyske Bank Boxen, fordi der ganske enkelt ikke var plads til de mange deltagere. Jyske Bank Boxen har tidligere huset store folkelige arrangementer som Melodi Grand Prix, og dermed er scenen for mødet i sig selv blevet et symbol på partiets udvikling.    På to årtier er DF gået fra at være fire udbrydere, der ikke blev spået nogen stor fremtid, da de vaklede ud af ruinerne af Fremskridtspartiet, til et egentligt Folkeparti. Det største parti i blå blok med opbakning fra 21,1 procent af vælgerne.   På den baggrund vil jubilæet sikkert også blive brugt til at sammenligne DF med en teenager, der har vokset sig stor og stærk, og som nu fylder 20 år, men stadig ikke er helt klar til at tage det ansvar, der følger med alderen.   Selvom Dansk Folkepartis gruppe i Folketinget nu tæller hele 37 medlemmer, så fastholder Thulesen dog, at det var en rigtig beslutning at stå uden for regeringen.   - Hvis man ikke får nok igennem, når der forhandles regeringsgrundlag, så er man bundet. Det var det Margrethe Vestager gjorde, hver gang Socialdemokraterne ville noget andet. Så hev hun regeringsgrundlaget op og sagde: I er forpligtet på det her, siger Kristian Thulesen Dahl.   Han mener, at flygtninge- og migrantkrisen understreger, hvor vigtigt det kan være at stå frit, fordi den aktuelle krise giver mulighed for, at DF kan markere forskellen til regeringen:   - Det, vi kunne komme igennem med i regeringsgrundlaget, var simpelthen for småt, og det ville have gjort det umuligt for os at kæmpe kampen for blandt andet reel grænsekontrol. Derfor var det en rigtig beslutning, også når vi evaluerer det nu, siger Kristian Thulesen Dahl.   Selvom Dansk Folkeparti afviser regeringsansvar, så har partiet igennem 00'erne vist, at man var parate til at tage ansvaret som det stabile støtteparti, der år efter år indgik finanslov med regeringen. Den rolle kan partiet få igen, når forhandlingerne om finansloven for alvor går i gang i oktober. 

FAKTA: To årtier med DF

Her er et overblik over partiets historie:

* Dansk Folkeparti bliver stiftet i 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartiet med Pia Kjærsgaard som den ultimative topfigur. De øvrige er nuværende partiformand Kristian Thulesen Dahl samt Poul Nødgaard og Ole Donner.

* Ved valget i 1998 kommer partiet i Folketinget med 7,4 procent af stemmerne. Partiet bliver dog stadig betragtet med skepsis, og især partiets kritiske syn på indvandring bliver kritiseret.

* I Folketingets åbningsdebat i 1999 udtaler daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) de berømte ord: "stuerene, det bliver I aldrig".

* Valget i 2001 bliver et vendepunkt for DF. Poul Nyrup Rasmussen taber regeringsmagten, og fra 2001 til 2011 bliver DF VK-regeringernes parlamentariske grundlag og støtteparti.

* Det giver DF mulighed for at træde ud af rollen som tvivlsomt nyt parti. DF får vist, at man både kan være pragmatiske i finanslovforhandlingerne - og få gennemført vigtige dele af partiets politik, blandt andet ældrecheck og udlændingestramninger.

* I 2006 må daværende familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) gå af som konsekvens af en omfattende fødevareskandale. Det er DF, der trækker tæppet væk under Barfoed. Partiet understreger dermed, at forholdet til K langt fra er lige så nært som til V.

* Partiet fortsætter sin fremgang, men mister en stor del af sin indflydelse, da Lars Løkke Rasmussen i 2011 taber regeringsmagten. DF indgår dog enkelte store aftaler med Thorning-regeringen, blandt andet om togfonden.

* I 2012 træder Pia Kjærsgaard tilbage som formand og peger selv på en anden af stifterne, Kristian Thulesen Dahl, som sin afløser. 

* Kristian Thulesen Dahl er kendt som en dygtig forhandler, men der bliver i medierne sat spørgsmålstegn ved, om han kan løfte arven fra værdikrigeren Pia Kjærsgaard. Og om han vil føre samme stramme kurs på udlændingeområdet.

* Partiets fremgang fortsætter dog i endnu højere tempo med Kristian Thulesen Dahl som formand. Ved valget til Europaparlamentet i 2014 bliver DF for første gang det største parti ved et nationalt valg med 26,6 procent af stemmerne.

* Ved folketingsvalget i 2015 sætter Dansk Folkeparti igen rekord med 21,1 procent af stemmerne og bliver næststørste parti i Folketinget efter Socialdemokraterne. I forhandlingerne om regeringsgrundlaget mener Kristian Thulesen Dahl ikke, at partiet kan få nok indflydelse. Partiet vælger derfor at stå uden for den smalle V-regering.

* DF har nu flere end 17.000 medlemmer, hvilket er det højeste nogensinde.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce