OVERBLIK: Derfor svigtede embedsmænd i statsløsesag

Ifølge Statsløsekommissionen svigtede departementschef og afdelingschef i deres rådgivning af Birthe Rønn.

* Statsløsekommissionen fastslår i en rapport, der blev offentliggjort mandag, at Venstres daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech burde havde inddraget eller i det mindste orienteret Folketinget om statsløsesagen.

* Kommissionen vurderer dog også, at hun ikke modtog tilstrækkelig rådgivning af embedsmændene. På den baggrund er der grundlag for, at departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding bliver draget til ansvar for deres rolle i sagen, mener kommissionen.

Det kritiserer kommissionen departementschef Claes Nilas for:

* Kommissionen lægger navnlig vægt på Claes Nilas rolle i forbindelse med en central beslutning i februar 2009. 

* På det tidspunkt havde ministeriets embedsmænd i et år kendt til, at ministeriets indfødsretskontors behandling af ansøgninger i praksis ikke var foregået i overensstemmelse med konventionen.

* Alligevel besluttede man i ministeriet i februar 2009 at behandle ansøgninger fra statsløse født i Danmark efter de almindelige retningslinjer, selvom man var advaret om, at det stred mod konventionerne.

* Ifølge kommissionen opfyldte Claes Nilas ikke sin pligt som departementschef til at rådgive og advare Birthe Rønn Hornbech om, at beslutningen var i strid med Danmarks folkeretslige forpligtelser og om, at Folketinget skulle orienteres.

Det kritiserer kommissionen afdelingschef Kim Lunding for:

* I forhold til Kim Lunding har kommissionen navnlig lagt vægt på, at han på visse punkter efter kommissionens opfattelse ikke opfyldte sin pligt som afdelingschef til at sikre, at der blev administreret i overensstemmelse med gældende retsregler. 

* Ifølge kommissionen opfyldte Kim Lunding heller ikke sin pligt til at rådgive Claes Nilas og Birthe Rønn Hornbech.

* Kommissionen har ikke fundet grundlag for, at andre embedsmænd skal drages til ansvar.

Kilde: Statsløsekommissionens rapport

/ritzau/

Emneord: Statsløsekommissionen, Embedsværk
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 21.09.15 Ledelse
  Djøf: Et sundt embedsværk – der kan blive bedre

  - Vi står foran en vigtig diskussion om samspillet mellem medierne, politikerne og embedsværket. For det er ingen hemmelighed, at det moderne 24/7 mediebillede allerede i dag påvirker politikernes hverdag drastisk og dermed også embedsmændenes, siger Lisa Herold Ferbing om Bo Smith Udvalgets rapport.

 • 21.09.15 Ledelse
  KomDir: Tilfredshed med Bo Smith-udvalgets rapport

  ”Det er vigtigt, vi i de enkelte kommuner forholder os til, hvordan arbejdsbetingelserne for byrådene kan forbedres”, siger Kommunaldirektørforeningens formand, Henrik Kolind, i forlængelse af Bo Smith udvalgets anbefalinger.

 • 28.05.14 Ledelse
  Djøf nedsætter Nordskov II-udvalg

  Forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under, skal kulegraves af bredt sammensat udvalg.