OVERBLIK: Her er fem scenarier for DR og public service

Salg af TV2 og lukning af Radio24syv er på bordet i rapport om public service-medierne i Danmark.

Public service-udvalget med Connie Hedegaard i spidsen præsenterede mandag en rapport. I den opstilles fem grundscenarier for, hvordan man kan indrette public service i fremtiden.

Formålet med public service er at sprede programmer til hele befolkningen af "alsidig, kulturel og oplysende art", som det blev udtrykt allerede i den danske radiolov i 1926.

Her er de fem scenarier, som udvalget har set på:


* Scenarie 1: Public service overlades til markedet.

- De offentligt ejede public service-stationer nedlægges eller sælges, og al offentlig public service-finansiering ophører. Dermed skal danskerne ikke længere årligt betale 2477 kroner i licens. Det vil gå ud over mængden af danskproduceret indhold som børneprogrammer og dramaproduktioner, vurderer udvalget.

OVERBLIK HER

* Scenarie 2: Public service består, men institutionerne forgår.

- De offentligt ejede public service-stationer nedlægges eller sælges lige som i scenarie 1. Men der bruges forsat offentlige kroner på public service. Det kan ske via en af to modeller: Enten en fondsmodel, hvor der er offentlig finansiering af enkeltprogrammer, serier og nettjenester. Eller en såkaldt koncessionsmodel, hvor hele kanaler og platforme udlægges til private, der får offentlig betaling.

* Scenarie 3: Public service koncentreres hos DR.

- TV2 sælges, og Radio24syv får ikke penge til at fortsætte. De regionale TV2-virksomheder sammenlægges med DR. Dermed er DR alene på markedet. Ud over at spare penge skal det give mere plads til private medier på markedet. Udvalget tror, at TV2 med en privat ejer vil fortsætte produktionen af danske nyheder. Det vil "ikke i synderlig grad ændre udbuddet og forbrug af public service", forventer udvalget.

* Scenarie 4: Public service begrænses.

- I dette scenarie tager public service-medierne sig kun af indhold, som den kommercielle mediesektor ikke ventes at ville levere. Den klarere arbejdsdeling mellem private medier og public service-medier vil betyde en "væsentlig reduktion" af licensbetalingen. Til gengæld vil det formentlig også betyde et mindre udbud af public service-indhold, lyder vurderingen.

* Scenarie 5: Public service styrkes på dansk.

- I dette scenarie lægger public service-medierne mere vægt på dansk indhold. Samtidig reducerer man det billigere udenlandske indhold. I dag består næsten en tredjedel af indholdet på DR TV af udenlandsk fiktion. Udvalget vurderer, at scenariet vil give DR en mere dominerende rolle som producent af dansk indhold. Men en del af public service-forbruget vil blive flyttet til private udbydere af eksempelvis udenlandske spillefilm og tv-serier.

Kilde: Rapporten "Public service de næste 10 år", en rapport fra Public service-udvalget.

Emneord: Public service, Mediestøtte, Medieaftale
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også