OVERBLIK: Sådan fordeles britisk magt uden absolut flertal

Politik

09/06/2017 08:30

Nick Allentoft

De Konservative i Storbritannien har mistet flertallet efter valget. Se her, hvad der nu kan ske.
Fredag morgen efter torsdagens valg i Storbritannien står det klart, at De Konservative med premierminister Theresa May i front ikke længere kan samle et absolut flertal i parlamentet.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Det vil skabe en form for politisk undtagelsestilstand i Storbritannien. Et valgresultat, hvor ingen partier får de nødvendige 326 mandater til et absolut flertal, kaldes for et "hung parliament".   Bliv her klogere på situationen i britisk politik efter valget:   FAKTA: Sådan fordeler mandaterne sig i britisk parlament Fredag kort før middag er det kun en enkelt valgkreds, Kensington ved London, der endnu ikke er parat med et klart udfald på grund af et meget tæt resultat. Dermed ventes det endeligt resultat af det britiske valg ikke før senere fredag eller måske lørdag.   Her kan du se, hvordan de resterende 649 mandater fordeler sig.   * De Konservative: 318 (-12). * Labour: 261 (+29). * Det Skotske Nationalistparti (SNP): 35 (-21). * Liberaldemokraterne: 12 (+4). * Det Demokratiske Unionistparti (DUP): 10 (+2). * Sinn Fein: 7 (+3). * Plaid Cymru: 4 (+1). * Det Grønne Parti: 1 (0). * Andre: 1 (0). * Ukip: 0 (-1).     Hvem får magten? For at få regeringsmagten skal et parti i teorien hente 326 mandater til parlamentet. I praksis er det dog 323, da de nordirske nationalister i Sein Fein ikke udnytter sin mandater.   Hvis hverken Labour eller De Konservative får et flertal, må partierne skabe en koalition med andre støttepartier.   Theresa May har som premierminister lov til at gøre det første forsøg på at skabe en koalition. Lykkes det ikke, får oppositionen muligheden.   Theresa May og De Konservative fastholder magten, indtil en koalition er blevet formet.   Kan Theresa May lede en mindretalsregering? Theresa May kan fortsætte uden et etableret flertal i parlamentet. Det kræver, at hun kan få et flertal i parlamentet fra sag til sag fra en eller flere oppositionspartier.   Det kan vise sig at blive svært for May på grund af hendes kompromisløse tilgang til brexitforhandlingerne.   Mulige alliancer: De Konservative har tidligere formet en koalition med Liberaldemokraterne i 2010. De to partier dannede koalition frem til 2015.   Det er dog usandsynligt, at de to partier vil samles under en ny regering, da Liberaldemokraternes pro-EU-dagsorden adskiller sig markant fra De Konservatives.   Den tidligere leder Nick Clegg har allerede afvist at sikre Mays flertal.   Dermed er mulighederne for De Konservative begrænsede. De kan forsøge at danne en alliance med det nordirske parti DUP, der ved sidste valg fik otte mandater.    Labour står med bedre kort på hånden i bestræbelserne på at danne en koalitionsregering.   Labours leder, Jeremy Corbyn, har dog afvist at spekulere i eventuelle alliancer, før resultatet ligger klart.   Labour har dog nærmet sig Liberaldemokraterne efter brexit-afstemningen.   Samtidig virker det skotske nationalistparti SNP opsat på at forhindre endnu en konservativ regering. Det kan nemt vise sig at blive til Labours fordel.     Kilde: BBC.   /ritzau/  

Mest Læste

Annonce