Overvismand roser regeringen for at gå til kanten

Med finansloven har vismændene fået det, som de ønskede - selv om regeringen tidligere afviste deres råd.

Overvismand og medlem af Det Økonomiske Råd, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, roser i Børsen regeringen for at have taget spenderbukserne på i den nye finanslov. 

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og de øvrige vismænd har flere gange anbefalet regeringen at lempe finanspolitikken og sende flere penge ud i økonomien for at give den svage vækst et rygstød. 

Overvismanden skønner, at aftalen mellem regeringen samt Venstre og De Konservative vil tilføre økonomien yderligere cirka to milliarder kroner i 2014. 

- Vi er meget positivt stemt over for, at regeringen går så langt, som den selv mener at kunne i forhold til budgetloven. Regeringen går til kanten af finanspolitikken, så den er så stimulerende for den økonomiske aktivitet som muligt, siger han til Børsen.

Så sent som i oktober afviste regeringen ellers for anden gang Det Økonomiske Råds anbefaling om en ekspansiv finanslov for næste år. 

Beregninger fra bankøkonomer viser ifølge Børsen, at finanslovaftalen sender op til 3,5 milliarder kroner mere ud i økonomien sammenlignet med regeringens første finanslovforslag i august. 

Danske Banks cheføkonom vurderede umiddelbart efter tirsdagens aftale, at den vil øge den økonomiske vækst næste år med op til 0,2 procentpoint. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger til Børsen, at finansloven er "landet tættere på vismændenes anbefalinger end først planlagt". 

/ritzau/

 

Emneord: Finanslov, Overvismand, Det Økonomiske Råd, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, Helle Thorning-Schmidt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.11.14 Politik
  Skattesagskommissionen har afgivet beretning

  Kommissionen til undersøgelse af sagen om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag har i dag afgivet beretning til justitsministeren.

 • 07.10.14 Politik
  DOKUMENTATION: Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale

  Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

 • 26.11.13 Politik
  Presseresume af finanslovaftale for 2014

  Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti har den 26. november indgået Aftale om Finansloven for 2014. Med aftalen afsættes 3,2 mia. kr. i 2014 og i alt 9,3 mia. kr. i 2014-2017 til en række indsatser, som kan sammenfattes under følgende fire temaer:

 • 26.11.13 Politik
  Finanslov 2014: Stærke virksomheder og mere velfærd

  Regeringen har i dag indgået en aftale med Venstre og Det Konservative Folkeparti om finansloven for 2014. Aftalen løfter velfærden på blandt andet ældre- og sundhedsområdet, giver den grønne omstilling et ryk fremad, sætter ind ind modsocial dumping og fremrykker en række skatte- og afgiftslettelser fra Vækstplan DK. Aftalen sikrer også, at det bedre kan betale sig at arbejde for en række grupper.

 • 28.08.13 Velfærd
  Vi skal videre ad reformvejen

  Regeringens forslag til finansloven bliver fremlagt og diskuteret i disse dage. Dansk Erhverv bringer i dette nummer vores ønsker til den endelige finanslov med vægt på fortsatte reformer, der er afgørende for dansk vækst.