De fire repræsentanter for Foreningen Brobyggerne, efter prisoverrækkelsen. Fra venstre: Julie Bossow, Liv Bjerg, Özlem Cekic og Simon Lund-Jensen. Foto: Mads Kortegaard Ullerup

Özlem Cekic og brobyggerne får demokratisk hæders-pris

Danmarks demokratiske Hal Koch-pris går i år til Özlem Cekic og hendes brobygger-projekt, som især er blevet udvalgt til prisen på grund af deres store fokus på at skabe dialog mellem borgerne med modsatrettede synspunkter.

Hal Koch-prisen gik i år til den tidligere politiker Özlem Cekic, der netop har fået overrakt hæderen på Krogerup Højskole i Humlebæk. Prisen blev tildelt hende og hendes ny-opstartede forening Brobyggerne for at skabe dialog på tværs af grupper i befolkningen, som ellers har meget forskellige holdninger, og der ellers har meget lidt samtale med hinanden.


”Det er en kæmpe ære og anerkendelse af vores arbejde. Hal Koch er jo samtalens fader og manden, der insisterede på, at demokrati er andet, end når folketinget stemmer rødt og grønt. At det netop var samtalen mellem borgerne, der udgjorde kernen i demokratiet. At mit navn bliver nævnt i sammenhæng med hans er en ubeskrivelig ære”, siger Özlem Cekic.

 

Nynazist motiverede til forening

Da Özlem Cekic blev chikaneret af en nynazist tilbage i 2008, spurgte hendes søn, hvorfor nynazisten hadede hende, og det havde Özlem svært ved at svare på. Hendes gode ven, fotografen Jacob Holdt, insisterede på, at hun burde tage ud og møde og snakke med nynazisten for at finde svar på spørgsmålet. Først tænkte Özlem, at hun ville blive slået ihjel, men så begyndte ideen at vokse og give mening for Özlem, og siden har hun forsøgt at drikke kaffe og snakke med alle, der sender hende hademails og andre, hun er uenige med. Nu otte år senere er projektet vokset til en forening, der hedder Brobyggerne.

”Vi er nødt til at bruge demokratiet til at samtale, som jo netop er demokratiets største styrke. Politikerne undervurderer desværre ofte samtalens kraft, og bruger i stedet forbud og indskrænkning af vores frihedsrettigheder som løsning på problemerne. Men det, som gør os til et demokrati, er jo netop vores frihedsrettigheder som forsamlings- og ytringsfrihed. Dem skal vi bruge til samtalen og til at værne om vores uenigheder”, siger Özlem Cekic.

 

Et nemt valg

Hal koch-pris-udvalget havde mange kandidater i spil, men det var alligevel et let valg forklarer Rikke Forchhammer, der er medlem af udvalget og forstander på Krogerup Højskole.

”Det brobygger-initiativ, som Özlem Cekic har taget og arbejdet så hårdt for, ligger lige i forlængelse af Hal Kochs tanker og virke, så det var faktisk et nemt valg og et meget enigt pris-udvalg”, fortæller forstanderen.

Prisen blev overrakt som afslutning på Krogerup Højskoles store årlige demokrati-symposium, der i år handlede om ligestilling.

 

Emneord: Hal Koch, Krogerup Højskole, Özlem Cekic, Priser
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.21 Politik
  FN holder topmøde i New York. Verdens børn holder topmøde i Billund

  Børn og unge fra hele verden inviteres til at deltage i Children’s General Assembly i Billund. Resultatet overleveres til statslederne i New York.

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 25.09.14 Velfærd
  International førstepris til DANSKE ÆLDRERÅD

  Statsminister Helle Thorning-Schmidt overrakte ved en officiel ceremoni i FN-bygningen i New York onsdag d. 24. september førsteprisen ”Open Goverment Award” til sekretariatsleder Marianne Lundsgaard, Danske Ældreråd.