Pædagoger: Systematisk vurdering af institutioner er fejlskud

- Det giver ikke mening, at vi skal til at optælle på institutionsniveau. Men det giver mening at give frihed til pædagoger og fagligheden, siger formand for pædagogernes fagforening, Bupl, Elisa Bergmann om regeringens sammenhængsreform.

Et fejlskud.

Sådan lyder pædagogernes dom over et nyt regeringsforslag, der går ud på at indføre systematisk vurdering af institutioner.


- Det giver ikke mening, at vi skal til at optælle på institutionsniveau. Men det giver mening at give frihed til pædagoger og fagligheden, siger formand for pædagogernes fagforening, Bupl, Elisa Bergmann.

Den systematiske vurdering kaldes også benchmarking. Den skal omfatte både kommuner og regioners opgaveløsning - også på institutionsniveau, mener regeringen.

Benchmarking foregår ved at sammenligne noget ud fra en bestemt standard.

- Vi skal måle på resultater i stedet for processer. Og vi skal skabe større rum for faglighed og ledelse, har minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) blandt andet sagt om forslaget.

Pædagogerne har længe efterlyst en benchmarking mellem kommunerne på det strukturelle niveau. Eksempelvis i forhold til normeringer. Men det er en fejl at benchmarke institutioner, lyder det. 

- Det er vigtigt, vi har de rigtige rammer og ressourcer til den store opgave, vi har som pædagoger.

- Når det er sagt, er det rigtig svært og også i strid med intentionerne i reformen, hvis man skal ned og benchmarke på institutionsniveau, siger Elisa Bergmann. 


Forslaget er en del af et nyt reformudspil fra regeringen. Den har titlen "Sammenhængsreformen" og indeholder fire spor, der skal skabe en mere sammenhængende offentlig sektor.

Forslaget om benchmarking er en del af det tredje spor. Det handler om at modernisere den offentlige sektor.

Fagforeningen FOA finder også forslaget om sammenligninger bekymrende.

- Det er ikke flere regneark, den offentlige sektor har brug for, siger formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

- Det er færre, hvis vi vil have fagligheden i centrum, for det der er altafgørende i velfærd og service: Mødet mellem en borger med et behov og en professionel med faglighed, erfaring og sund fornuft i bagagen.

- Lad nu være med at drukne denne reform i mere papir, tilføjer han.

/ritzau/

Emneord: Sammenhængsreform, Afbureaukratisering, Moderniseringsprogram, Ledelsesavisen, BUPL, Elisa Bergmann, FOA, Dennis Kristensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 06.04.17 Henrik Brade Johansen, byrådsmedlem (RV)
  Kom selv med forslag til afbureaukrati, BUPL og FOA!

  Helt enig i kritikken fra pædagoger og FOA. men begge kan hjælpe processen godt på vej ved at få deres medlemmer til at pege på overlødig registrering, måling og rapportering.
  Det ville gøre det lettere for både regering, folketing og ikke mindst os kommunalpolitikerne at slippe professionalismen fri og få mere omsorg og varme i stedet for flere rapporter og indberetninger.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 11.03.20
  OK20: Ny overenskomst for vikarer

  FOA og Vikarbureauernes Brancheforening har tirsdag skrevet under på aftale, som giver vikarer på plejeområdet mere i løn og pension.

 • 09.03.20
  FOA: Lov skal sikre vuggestuebørn først

  Ny undersøgelse afdækker alarmerende ringe normeringer i daginstitutionerne. De mindste skal tilgodeses først og minimumsnormeringer gælde for den enkelte institution, siger sektorformand i FOA.

 • 24.02.20 Infrastruktur
  FOA: Transportforlig med fine lønstigninger

  3F Transport og Dansk Industri har fremlagt overenskomstaftale, som blandt andet sikrer lønfremgang og mere sikkerhed til syge.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.