Partier kræver hurtigere evaluering af offentlighedslov

Regeringen undtog flere selskaber fra aktindsigt, end det var Offentlighedskommissionens hensigt, siger formand

Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver nu, at evalueringen af den nye offentlighedslov, der trådte i kraft ved årsskiftet, bliver rykket frem. 

Efter planen skal det først ske om tre år, men efter at Morgenavisen Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at den lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke er på linje med intentionerne i Offentlighedskommissionen, er partierne kommet på banen.

De Konservative vil ifølge avisen tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten siger Offentlighedskommissionens formand, den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, at regeringens lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke flugter ikke med intentionerne i kommissionen.

Offentlighedsloven, der bygger på det arbejde, som kommissionen lavede frem til 2009, er løbende blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige politiske beslutninger.

Særligt har den del af loven, der undtager 87 selskaber af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, været genstand for kritik

Ifølge Hans Gammeltoft-Hansen var det ikke kommissionens hensigt, at muligheden for at undtage virksomheder skulle bruges så omfattende.

- Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder, siger Hans Gammeltoft-Hansen til Jyllands-Posten. nbsp;

Mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der også sad i Offentlighedskommissionen, bakker op om formandens udlægning.

- Jeg kan fuldt ud bekræfte, at det ikke var vores hensigt. Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben, siger Oluf Jørgensen til avisen.

På baggrund af Gammeltoft-Hansens udtalelser kræver Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu, at regeringen fremrykker evalueringen af offentlighedsloven, der ellers først skal foretages om tre år, mens De Konservative vil tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

/ritzau/

Emneord: Offentlighedslov, Aktindsigt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.05.21 Politik
  Ny politisk aftale om ambitiøst klimamål i 2025

  Regeringen har med bred opbakning fra Folketinget vedtaget en ambitiøs målsætning for reduktion af drivhusgas. Med fredagens aftale underbygges 70 pct.-målsætningen i 2030 med et delmål på 50-54 pct. i 2025.

 • 29.04.21 Politik
  Politikere samles for at løse problemer med utryghed

  Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

 • 28.04.21 Politik
  EU bør presse VM væk fra Qatar: "Nærmer sig moderne slaveri"

  Qatar blæser på menneskerettighederne og i tusindvis af migrantarbejdere omkommer hvert år eller lever under umenneskelige forhold. EU bør derfor melde klart ud, at Qatars værtskab for VM i fodbold er uacceptabelt, lyder det fra Europabevægelsen.

 • 26.04.21 Politik
  Danmark og USA indgår nyt grønt samarbejde

  Danmark og USA har under klimatopmødet ’Leaders Summit on Climate’ indgået en samarbejdsaftale om forskning i og udvikling af energiteknologiske løsninger. En aftale, der kommer til at styrke Danmarks grønne interesser.

 • 16.10.12
  Ny forskning om offentlighedslove i Norden

  En bevilling på knap 200.000 styrker et DMJX-forskningsprojekt, som har til formål at bidrage til debatten om offentlighedens ret til aktindsigt