Partier kræver hurtigere evaluering af offentlighedslov

Regeringen undtog flere selskaber fra aktindsigt, end det var Offentlighedskommissionens hensigt, siger formand

Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver nu, at evalueringen af den nye offentlighedslov, der trådte i kraft ved årsskiftet, bliver rykket frem. 

Efter planen skal det først ske om tre år, men efter at Morgenavisen Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at den lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke er på linje med intentionerne i Offentlighedskommissionen, er partierne kommet på banen.

De Konservative vil ifølge avisen tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten siger Offentlighedskommissionens formand, den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, at regeringens lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke flugter ikke med intentionerne i kommissionen.

Offentlighedsloven, der bygger på det arbejde, som kommissionen lavede frem til 2009, er løbende blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige politiske beslutninger.

Særligt har den del af loven, der undtager 87 selskaber af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, været genstand for kritik

Ifølge Hans Gammeltoft-Hansen var det ikke kommissionens hensigt, at muligheden for at undtage virksomheder skulle bruges så omfattende.

- Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder, siger Hans Gammeltoft-Hansen til Jyllands-Posten. nbsp;

Mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der også sad i Offentlighedskommissionen, bakker op om formandens udlægning.

- Jeg kan fuldt ud bekræfte, at det ikke var vores hensigt. Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben, siger Oluf Jørgensen til avisen.

På baggrund af Gammeltoft-Hansens udtalelser kræver Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu, at regeringen fremrykker evalueringen af offentlighedsloven, der ellers først skal foretages om tre år, mens De Konservative vil tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

/ritzau/

Emneord: Offentlighedslov, Aktindsigt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 15.01.21 Politik
  Skatteministeren skærper indsatsen mod organiseret svindel

  Skatteminister Morten Bødskov har netop fremsat et lovforslag, der skal give Skattestyrelsen stærkere værktøjer til at bekæmpe organiseret svindel.

 • 16.10.12
  Ny forskning om offentlighedslove i Norden

  En bevilling på knap 200.000 styrker et DMJX-forskningsprojekt, som har til formål at bidrage til debatten om offentlighedens ret til aktindsigt