Partier kræver hurtigere evaluering af offentlighedslov

Regeringen undtog flere selskaber fra aktindsigt, end det var Offentlighedskommissionens hensigt, siger formand

Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver nu, at evalueringen af den nye offentlighedslov, der trådte i kraft ved årsskiftet, bliver rykket frem. 

Efter planen skal det først ske om tre år, men efter at Morgenavisen Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at den lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke er på linje med intentionerne i Offentlighedskommissionen, er partierne kommet på banen.

De Konservative vil ifølge avisen tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten siger Offentlighedskommissionens formand, den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen, at regeringens lempelige brug af undtagelserne i offentlighedsloven ikke flugter ikke med intentionerne i kommissionen.

Offentlighedsloven, der bygger på det arbejde, som kommissionen lavede frem til 2009, er løbende blevet kritiseret for at mørklægge væsentlige politiske beslutninger.

Særligt har den del af loven, der undtager 87 selskaber af i alt 144 offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, været genstand for kritik

Ifølge Hans Gammeltoft-Hansen var det ikke kommissionens hensigt, at muligheden for at undtage virksomheder skulle bruges så omfattende.

- Så vidt jeg husker, var det i hvert fald ikke under udvalgsarbejdet oplyst, at det ville dreje sig om et så forholdsvist stort antal virksomheder, siger Hans Gammeltoft-Hansen til Jyllands-Posten. nbsp;

Mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der også sad i Offentlighedskommissionen, bakker op om formandens udlægning.

- Jeg kan fuldt ud bekræfte, at det ikke var vores hensigt. Det stod endda i bemærkningerne fra kommission, at selskaber kun kan undtages i meget begrænsede tilfælde, men siden har ministerierne undtaget med arme og ben, siger Oluf Jørgensen til avisen.

På baggrund af Gammeltoft-Hansens udtalelser kræver Dansk Folkeparti og Enhedslisten nu, at regeringen fremrykker evalueringen af offentlighedsloven, der ellers først skal foretages om tre år, mens De Konservative vil tage sagen op med justitsminister Karen Hækkerup (S).

/ritzau/

Emneord: Offentlighedslov, Aktindsigt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 16.10.12
  Ny forskning om offentlighedslove i Norden

  En bevilling på knap 200.000 styrker et DMJX-forskningsprojekt, som har til formål at bidrage til debatten om offentlighedens ret til aktindsigt