Partnerskab med landbruget om en grøn omstilling
Mere bæredygtighed i landbruget – sådan lyder overskriften på en ny kampagne, som Aalborg Kommune lancerer i Halkær i uge 43. Kampagnen indeholder målrettet tilsyn med 20-25 landbrug, der får hjælp til at arbejde med bæredygtig udvikling inden for natur- og miljøområdet.
Halkær Bredning er et sårbart vandområde i Limfjorden. Vandområdet er præget af belastning med næringsstoffer, og i oplandet til Halkær Bredning ligger en del plantebrug og husdyrbrug.
En ny tilsynskampagne fra Aalborg Kommune skal hjælpe 20-25 landbrug i Halkær til at fremme den bæredygtige udvikling. Kommunen vil arbejde konkret med den enkelte landmand og afdække landbrugets bæredygtige muligheder.
- Når vi besøger landbrugene, sætter vi sammen med landmanden fokus på områder, hvor der er god grobund for bæredygtige tiltag. Vi kan for eksempel kigge på energi- og vandforbruget, genanvendelse af affald, mulighederne for etablering af natur, og potentialerne for biogas for bare at nævne nogle af idéerne, siger Michael Damm, miljøchef i Miljø- og Energiforvaltningen.
Tre måneder efter besøget hos landmanden følger kommunen op, evaluerer indsatsen og lægger nye planer, hvis der er flere bæredygtige muligheder, der skal afprøves.
Â
Landbruget en vigtig samarbejdspartner
Flere landbrug vokser i omfang og belaster dermed også naturen og miljøet mere. Derfor er landmændene en vigtig samarbejdspartner for Aalborg Kommune – og så på den lange bane. Målet for kommunens tilsynskampagne er at motivere landbrugene til at arbejde med bæredygtighed..
- I Aalborg Kommune må vi nødvendigvis have særlig fokus på vores jordforhold og det faktum, at mange områder er sårbare. Derfor starter vi nu i Halkær med at lave Grønne Udviklingsplaner, som vi håber at kunne udbrede til hele kommunen over en årrække, fortæller Lasse P.N. Olsen, rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen. Konkret skal det munde ud i, at der laves Grønne Udviklingsplaner for minimum 20 landbrug i Halkær.
Projektet Grønne Udviklingsplaner gennemføres i samarbejde med Landboforeningen AgriNord og Økologisk Landsforening. Projektet er støttet af Fødevareministeriet og EU.