Sweeperen – afgørende for uddannelsespolitiske målsætninger

Jeg er meget nervøs for at slække på kvaliteten af vores tilbud til kursisterne på Københavns Voksenuddannelsescenter. Vi uddanner mange unge voksne, der har brug for ekstra opmærksomhed.

Regeringen har meldt ud, at alle uddannelsesinstitutioner skal spare 2% årligt på deres budgetter i de kommende år.

Det er vi selvfølgelig ikke glade for, selvom vi forstår nødvendigheden af, at alle skal bidrage for at sikre de økonomiske rammer om vores velfærdssamfund.

Læs også #storyofkvuc: Drømme vandt over misbrug

Det, der egentlig bekymrer mig allermest, det er, om de politiske beslutningstagere har det rette billede, af hvad en institution som KVUC varetager af funktion i det samlede danske uddannelsessystem.

Og indrømmet – måske har vi heller ikke altid været gode nok at fortælle om os selv.  

En ny vej mod forsørgelse og beskæftigelse

I København er situationen den, at i hundredevis af unge dumper hvert år i matematik og dansk i folkeskolen. Mange af dem lander senere på KVUC, når de for at sikre sig forsørgelse og beskæftigelse som 18-årige har indset, at de er nødt til at komme videre ad uddannelsesporet.

I sommer dumpede et stort antal unge voksne på deres optagelsesprøver til erhvervsuddannelserne. Mange af dem søger nu ind på KVUC for at forbedre deres kvalifikationer så de kan søge ind igen. Kontanthjælpsreformen har også ført til et stigende krav om, at KVUC i København skal hjælpe flere kontanthjælpsmodtagere videre.

Læs også #storyofkvuc: Fra barnekoranlærer i Pakistan til økonomi på universitetet

Mange kommer fra en baggrund, hvor uddannelse ikke har været højt prioriteret i deres familie og hjem. Andre kommer fra baggrunde med svære sociale udfordringer. Andre er indvandrere, der skal integrere sig i Danmark og finde deres fremtidige levevej.

”Second chance” til mange der er stødt på vanskeligheder i deres liv

Det er en vigtig og vanskelig opgave i tråd med de uddannelsespolitiske målsætninger, som vi på KVUC varetager med stor vilje og stort engagement fra vores undervisere og vejledere.

Også på vores hf ser vi, at mange af dem, som søger KVUC, gør det, fordi de er stødt på vanskeligheder i deres liv og har brug for en ny ”second chance”. Nogle er tidligere droppet ud af gymnasiet eller har mødt nederlag på arbejdsmarkedet, nogle har haft store sociale udfordringer, andre ønsker at tage et skridt videre til et nyt trin på uddannelses- og jobmarkedet.

Når jeg skitserer nogle af de store grupper unge voksne, som vi uddanner på KVUC, på denne måde og i lyset af en debat om besparelser på uddannelsesområdet, så er det, fordi jeg som rektor er meget optaget af nøje at vurdere, hvordan vi kan tilrettelægge vores fremtidige økonomiske rammer, samtidig med at vi ikke slækker på kvaliteten af vores tilbud om fx individuel hjælp, vejledning, støtteordninger mv.

Vores kursister har netop brug for ekstra opmærksomhed

Det er selvfølgelig bekymrende, jo flere besparelseskrav der stilles, for mange i vores målgruppe har netop brug for ekstra opmærksomhed.

Jeg håber derfor, at der også fra politiske beslutningstagere vil være vilje til og opmærksomhed om at sætte sig godt ind i de særlige målgrupper og deres behov, som KVUC er sat i verden for at imødekomme – og som adskiller KVUC og andre VUC’er fra meget af det øvrige uddannelsessystem ved at være en slags uddannelsessystemets sweeper.

Den defensive midtbanespiller - mindre i rampelyset, men vigtig for at nå målene

En sweeper varetager en defensiv position i fodbold på midtbanen, rydder op, passer på angriberne, hjælper de andre forsvarende spillere og har hele sit fokus her.

Som uddannelsesinstitution er KVUC måske ikke så synlig og råber ikke altid så højt – men rollen med at varetage den defensive midtbane er altså lige så vigtig som de angrebsspillere, midtbanespillere og spektakulære målmænd, der ofte er mere i rampelyset og synlige og kendte for offentligheden.

Læs i magasin andre historier om unge voksne der har taget et skridt videre i livet - #storyofkvuc

Det, vi laver på KVUC, udfylder en vigtig mission i mange af de politiske debatter og tiltag, som er i spil i disse år. 

Emneord: Udsatte, Uddannnelse, Voksenuddannelse, KVUC, Søren Fersløv Andersen, Besparelser, Velfærdsdebatten
KVUC på DenOffentlige.dk KVUC er Københavns Voksenuddannelsescenter, som er en selvejende institution under staten....
Aktivitet: Artikler: 75 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også