Foto: AV-Afdelingen, Nordsjællands Hospital

Patienter får lov at behandle sig selv

Nyrepatienter på Nordsjællands Hospital får nu tilbud om at benytte sig af »selfcare-afdeling« uden sygeplejersker. I forvejen kan et antal patienter selv foretage dialyse i eget hjem.

For nyrepatienter i dialyse er det livsnødvendigt at få renset blodet jævnligt. Det betyder ture på hospitalet tre til fem gange om ugen på faste tidspunkter i mange timer af gangen.

Men Nordsjællands Hospital har nu fokus på at få flere nyrepatienter til selv at tage ansvaret for deres behandling. Enten ved at få installeret et dialyseapparat i hjemmet, som man efter grundig uddannelse kan betjene selv, eller ved at blive tilknyttet en »self care afdeling« uden sygeplejersker og faste tider, men hvor patienten kan booke tid og selv foretage dialysen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Hanne Guldbæk Pedersen, Frederiksværk, har siden november selv ordnet sin dialyse i hjemmet. Og det er en god løsning, mener hun.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Det betyder meget for mig, at det er en fleksibel løsning. Jeg kan selv vælge tidspunkt på dagen, og det giver friheden til at kunne tilrettelægge min hverdag bedre. Samtidig kan jeg nu gå i dialyse oftere, hvilket gør, at jeg er mere frisk end tidligere, siger hun.

Mest mulig dialyse er det bedste for patientens tilstand, forklarer dialysesygeplejerske Helle Sparre, Nordsjællands Hospital.

- Det øger muligheden for mere dialyse, hvis du har apparatet derhjemme, siger hun.

Samtidig tales der meget om at give især kroniske patienter mere ansvar for egen sygdomsforløb. Og fremtiden vil bringe mere egenbehandling, forklarer Signe Kristensen fra hospitalets kvalitets og udviklingsafdeling.

- Projektet med self-care og hjemmedialyse giver hospitalet gode lærepenge - og ideen med at styrke patienternes rolle i behandlingen kan også tænkes ind i andre typer behandlinger fremover, siger hun.

 

Emneord: 190318, Patienter, Hanne Guldbæk Pedersen, Helle Spare, Nordsjællands Hospital, Sundhed, Self-care, Egenbehandling, Signe Kristensen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også