Patientforening advarer: Fysioterapi skal ikke i hænderne på kommunen

Vederlagsfysioterapi skal gøres kommunal, lyder det fra landets seks største kommuner. Nej, siger PolioForeningen.

Begrundelsen er, at udgifterne er stødt stigende, da der kommer flere patienter på ordningen, og at kommunerne vil kunne styre udgifterne bedre, hvis de havde større indflydelse på ordningen, og hvem der kunne blive henvist til den.

Argumentationen lyder besnærende, men det er svært at se, hvorfor kommunerne skulle kunne løfte netop denne opgave bedre end, hvad de kan nu.

I efteråret 2016 udkom der en evalueringsrapport vedr. et frikommuneforsøg mellem seks kommuner om vederlagsfri fysioterapi. Rapporten er udgivet af kommunernes egen forening, KL, sammen med det daværende Social- og Indenrigsministeriet.

I rapporten står der følgende:

”Samlet set giver evalueringen af forsøgsordningen ikke et entydigt grundlag for at konkludere, at forsøgsordningen bør udvides til andre kommuner, og at mulighederne der skabes i forsøgsordningen nødvendigvis skal tages i brug af alle andre kommuner, da resultaterne i forsøgskommuner på flere områder peger i forskellige retning."

Herudover fremgår det også, at antallet af borgere i de seks kommuner, der deltog i forsøget, ikke ændrede sig:

"Generelt vurderer kommunerne, at forsøget ikke har haft en effekt på antallet af borgere, som har modtaget vederlagsfri fysioterapi. Der er en tendens til, at der er blevet tildelt flere holdydelser og færre individuelle ydelser under forsøget."

Rapporten peger dog på, at det kan være fornuftigt, at kommunerne og lægerne indgår i et samarbejde, så man er sikker på, at reglerne for vederlagsfri fysioterapi overholdes. Det kunne pege på, at efteruddannelse af bl.a. læger kunne have en betydning.

En anden mulighed kunne være, at finansieringen af ordningen blev løftet ud af kommunerne, og der blev indført en form for refusion af ordningen.

Ordningen har stor betydning for mine medlemmer i PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen. Fysioterapien betyder, at de kan vær selvhjulpne i længere tid, end de ellers have kunnet være. Og herudover tilfører træningen dem også ekstra livskvalitet.

Et alvorligt fysisk handicap kan jo ikke afhjælpes med medicin eller operationer, så for os spiller fysioterapien en yderst vigtig rolle. Uden den kan vi ikke klare os.
 
For mennesker med fysisk handicap er det vigtigt, at ordningen består, og at den forbliver i et sundhedsfagligt kompetent miljø, hvor man kender behovet for den enkelt sundhedsgruppe fremfor, at den bliver underlagt almindelig kommunale økonomiske hensyn.
Emneord: Fysioterapi, Velfærdsdebatten, Polioforeningen, Janus Tarp, 240417-1
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 26.04.17 Peter Hansen
  Venner, udtalelsen er under lavmålet!

  CITAT.:"Rapporten peger dog på, at det kan være fornuftigt, at kommunerne og lægerne indgår i et samarbejde, så man er sikker på, at reglerne for vederlagsfri fysioterapi overholdes. Det kunne pege på, at efteruddannelse af bl.a. læger kunne have en betydning." CITAT slut

  Naturligvis skal kommunerne ikke have henvisningsretten til vederlagsfri behandling, hverken til individuel eller kommunale holdtræninger.

  En henvisninger personlig, når det ikke drejer sig om en GOP,Genoptræningsplan.

  Men at både højt uddannende læger, speciallæger, hospitalslæger og universitet uddanne fysioterapeuter, med Ph-D ikke kan finde ud af at fortolke et diagram over reglerne for vederlagsfri behandling, SÅ ER DER NOGET GALT:

  Så ligner det en bevidst sprængning af de indgåede økonomiske rammer, som bla er skyld i at patienterne er noget forvirrede over at have modtaget vederlagsfri individuel behandling gennem lange perioder.

  For pludseligt at blive talt til , helst, kommunal hold behandling. Netop for at fysioterapeuterne iht den sidste private overenskomst ikke selv skal gå ned i løn.

  Jeg mener at der findes fagfolk der har et meget stort forklaringsproblem.

  Venligst sæt Jer ind i reglerne og hvis besværet med forståelsen bliver for stort, har I professionelle nu 2 store forklaringsproblemer.

  Sundhedsstyrelsens retningslinjer for vederlagsfri fysioterapi eller anden behandling.:

  https://www.sst.dk/~/media/D31352E52A614CEF94E25A02C6C95050.ashx

  Med venlig hilsen

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.

 • 01.03.19 Politik
  Professorer: Politikere er låst i hensyn til middelklassen

  PODCAST: Jørn Henrik Petersen og Ove Kaj Pedersen påtaler en situation, hvor politikerne er låst mellem hensyn til det store flertal af vælgere, som har det godt, og hensynet til den sociale kontrakt, hvor udsatte får den nødvendige hjælp og støtte. Her bliver den kommende valgkamp central, mener de.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 19.02.19 Velfærd
  De fede tressere og statens enevældige magt

  PODCAST - Velfærdsdebatten del 2: Anden del af samtalen mellem de to professorer Ove Kaj Pedersen og Jørn Henrik Petersen om velfærdsmodellens historie. Nick Allentoft er vært.