Pengemødet på Bornholm

Infrastruktur

10/03/2014 11:37

Nick Allentoft

Folkemødet på Bornholm den 12. til 15. juni tegner til at blive en guldrandet forretning for hotelejere, sommerhusudlejere, restauratører og mange andre.

Faktisk er tilstrømningen til øen så stor under Folkemødet, at bornholmerne kan skrue priserne voldsomt op. Det har blandt andre partiet Konservative fået at mærke. Under Folkemødet i 2013 havde partiet lejet sig ind på Sandkås Hotel & Feriecenter tæt på Allinge, og det ville partiet gerne forsætte med. Det fortæller Konservatives partisekretær, Martin Dahl.

»Efter Folkemødet i 2013 havde vi en kedelig oplevelse med udlejeren af ferieboliger. For at udleje de samme boliger ved Folkemødet i 2014 ville han have 89 procent mere og 100 procent forudbetaling. Det var urimeligt,« siger Martin Dahl.

Direktøren for Sandkås Hotel & Feriecenter, Jens Larsen, oplyser, at han har sat priserne op fra 2013 til i år. 'Men at det skulle være med 89 procent, kan ikke passe', siger han.

På grund af prisstigningen har Jens Larsen nu mistet Konservative som kunde, men det lever han fint med.

»Vi er helt booket op til Folkemødet, og hveranden dag må jeg afvise folk, der ringer om at leje værelser under mødet. Jeg vil tro, at jeg på nuværende tidspunkt kunne have lejet 200-300 værelser mere ud, end jeg har,« siger Jens Larsen.

Også Fredsministerium.dk, som er en samarbejdsorganisation inden for fredsbevægelsen, har oplevet forhøjede priser.

»Vi har lejet en lejrskole i Tejn, og her er prisen steget med 20 procent fra 2013 til i år, og det må vi leve med. Men på Bornholm skal man passe på med, at deltagelse i Folkemødet ikke kommer til at handle for meget om, hvorvidt man har pengepungen i orden,« siger talsmand for organisationen Frants Villadsen.

Generelt misbruger bornholmerne ikke den store efterspørgsel efter overnatning under Folkemødet. Det mener Pernille Kofod Lydolph. Hun er direktør for Destination Bornholm, der repræsenterer det bornholmske turisterhverv.

»Det er klart, at Folkemødet er en attraktiv periode for overnatningsstederne, og det presser i nogen grad priserne opad. Men det er ikke generelt kendetegnende for stederne, at de presser citronen voldsomt. Langt de fleste steder holder man sig til listepriserne,« siger Pernille Kofod Lydolph.

Det er ikke kun prisen for en seng at sove i, der er steget fra Folkemødet i fjor til i år. Prisen for at leje plads til et mødetelt i Allinge har også fået et mærkbart ryk opad. Hvor det kostede 70 kroner per kvadratmeter stadeplads i 2013, koster det i år op til 250 kroner at leje den samme kvadratmeter.

Det har eksempelvis fagforbundet FOA fået at mærke, fortæller projektleder Kim Skovby Klindt. I 2013 betalte forbundet 10.080 kroner for en stadeplads på 144 kvadratmeter. I år betaler FOA over det dobbelte - 22.500 kroner - for en mindre stadeplads på 90 kvadratmeter.

»Det er blevet dyrt for en stadeplads. Hvis de her prisstigninger fortsætter, må vi til at overveje, om vi stadig vil deltage på det nuværende niveau,« siger Kim Skovby Klindt.

Det er Folkemødets sekretariat under Bornholms Regionskommune, der står for udlejningen af stadepladser og dermed fastsætter priserne. Og udlejningen er på ingen måde en guldrandet forretning for kommunen - tværtimod, fastslår kommunaldirektør Laila Kildesgaard.

»Vi vil gerne have en større grad af ekstern finansiering, og derfor har vi sat priserne op for stadepladserne. Men vi har ingen ambitioner om, at Folkemødet skal være en overskudsforretning. Folkemødet er og bliver ikke nogen pengemaskine for kommunen,« fastslår Laila Kildesgaard.

Hun oplyser, at kommunen regner med, at årets arrangement kommer til at koste kommunekassen omkring to millioner kroner.

Mest Læste

Annonce