Pia K.: Stop så debatten om syg kultur på Christiansborg

Færre spindoktorer, pænere medier og samarbejdende politikere. Det er vejen til at stoppe politikerlede.

Vælgernes tillid til politikerne er den laveste i 25 år. 

Det viser en analyse af professor Jørgen Goul Andersen, som torsdag bliver afsæt for en debat om politikerlede på Folkemødet.

Her deltager Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og det bliver med en opsang til de politikere og iagttagere, som taler om en elendig kultur på Christiansborg præget af fordummende spin, snæversynede beslutninger, personsager og selvhævdelse.


- Jeg synes, at debatten om en syg kultur på Christiansborg skal stoppe, for den er her ikke. Jeg har været i Folketinget i 33 år, så jeg synes, jeg har en vis beføjelse til at kunne sige, at der tager man altså fejl, siger Pia Kjærsgaard.

Som formand for de 179 politikere i Folketinget oplever hun tværtimod en kultur præget af bredt samarbejde og venskaber på tværs af politiske skel.

- Folketinget er en fantastisk arbejdsplads, og når folk har været herinde på besøg, så får de også mange gange et andet indtryk. De fleste lovforslag bliver vedtaget med brede flertal. Det skal også frem i lyset. Man skal tale Folketinget op frem for ned, siger Kjærsgaard.

Det er blandt andre Alternativets René Gade, der har brugt udtrykket syg kultur. Det er sket med henvisning til den urimelige forhånelse, som han oplever, at medier og politikere har udsat ældreminister Thyra Frank (LA) for.

Det er dog ikke personsagerne, der driver vælgernes lede. Det er tværtimod de beslutninger, politikerne tager, konkluderer Jørgen Goul Andersen i sin analyse.

Politikernes reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp og førtidspension efter finanskrisen har skabt utryghed blandt en stor gruppe af vælgere, konkluderer professoren.

Skats stribevis af skandalesager, der har kostet fælleskassen milliarder, har også øget overtrækket på tillidskontoen. Skandalerne trækker tråde tilbage til politiske beslutninger om centralisering, ibrugtagning af fejlagtige it-systemer og nedskæringer i antallet af medarbejdere.

- Det er nogle af de ting, der gør, at folk siger: Hvad sker der lige derinde? Og det gør folk trætte af politik. Det forstår jeg udmærket godt, siger Pia Kjærsgaard.

- Vi skal vedstå, at der er sager, hvor vi kan træffe forkerte beslutninger. Bedre er vi jo ikke trods alt, siger Pia Kjærsgaard.

Hun mener dog, at løsningen på politikerleden skal findes andre steder. Først og fremmest gennem et nyt forhold til pressen. 

Pia Kjærsgaard understreger, at hun ønsker en opsøgende og kritisk presse, men de kritiske vinkler skal være på sager og i mindre grad på personer, mener hun.

- Der er for mange virkelig velegnede mennesker, der ikke har lyst til at opstille som politikere, fordi man bliver trukket igennem sølet. Der er gået sport i det, og det bryder jeg mig ikke om, siger Pia Kjærsgaard.

Politikerne skal dog også bidrage ved at skrue ned for brugen af spindoktorer og øge adgangen til aktindsigt via en revision af offentlighedsloven, lyder det fra Folketingets formand.

/ritzau/

Emneord: Pia Kjærsgaard, Folketinget, Debatkultur, Bredt samarbejde i Folketinget, Folkemøde 2017, Spindoktorer, Offentlige Kommunikation, Medier, Debat på sociale medier, 160617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.03.20 Politik
  Lederne: Vigtig hjælpepakke til dansk erhvervsliv

  edernes Hovedorganisation roser den massive hjælpepakke til erhvervslivet, som alle partier i Folketinget er blevet enige om. Det er et meget stærkt signal om, at politikerne vil gøre meget for at hjælpe virksomhederne og lønmodtagerne så skånsomt som muligt gennem corona-krisen.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.