Pladsmangel i vuggestuer: Forældre kan måske få 90.000 for hjemmepasning

Forældre i Københavns Kommune skal have op til 90.000 kroner om året for at passe deres barn hjemme.

Der er stor politisk uenighed om, hvordan man skal løse problemerne med pladsmangel i vuggestuerne i Københavns Kommune. Nu foreslår forvaltningen, at man skal give forældre et tilskud på op til 90.000 kroner om året for at droppe vuggestuen og passe deres barn hjemme.

Det får opbakning fra flere partier i Borgerrepræsentationen.

- Det er godt, at der er noget fleksibilitet og diversitet i de forskellige pasningstilbud, for det er ikke nødvendigvis alle der synes, at deres barn skal passes i en daginstitution. Og så kommer det jo også kommunen til gode, når barnet ikke optager en plads i en tid, hvor vi er presset på pladser, siger Radikales Tommy Petersen til DR P4 København. 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Københavns Kommune har tidligere givet tilskud til hjemmepasning. Og det bør man genindføre, mener Konservatives medlem af Borgerrepræsentationen Helle Bonnesen.

- Jeg får rigtig mange forespørgsler fra personer, der efterspøger ordningen. Og når vi står i en situation, hvor vi mangler vuggestuepladser, så skal vi måske sige, at det her kan være en løsning, enten i en tidsbegrænset periode eller permanent, siger hun til DR P4 København. 

Men forslaget møder skepsis hos Enhedslisten, hvor Knud Holt Nielsen peger på to problemer.

- Teoretisk set kan man forestille sig, at der er socialt udsatte familier, der griber til det for pengenes skyld, men det er jo de børn, der har allermest brug for et institutionstilbud, siger han til DR P4 København. 

Og for langt de fleste mennesker med almindelige indkomster er det ikke en mulighed at passe sit barn hjemme, selvom man får tilskud, siger Knud Holt Nielsen.

- Det forudsætter, at du er i et fast forhold med en partner, der har en relativt god løn, så man faktisk kan leve af en enkelt indtægt. Så det er en relativt begrænset del af befolkningen, der kan gøre brug af det.

Børne- og ungdomsforvaltningen i København vurderer, at tilskud til hjemmepasning kan erstattet omkring 200 vuggestuepladser og vil koste kommunen 10 millioner kroner.

De andre forslag til at løse pladsproblemerne i Københavns vuggestuer går på at øge antallet af børn per stuer og hæve grænsen for, hvor langt der må være fra borgernes hjem til institutionen. Det har der indtil videre ikke været politisk opbakning til, men politikerne skal stemme om forslagene igen på onsdag.

 

Emneord: 190218, Vuggestuer, Københavns Kommune, Tommy Petersen, Knud Holt Nielsen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også