Polens ambassadør: Tal pænt om mine landsmænd

Der bliver efterhånden talt så grimt om polakker, at det er nødvendigt at sige fra, siger ambassadør.

Polakker snyder i skat, er uhæderlige, dovne, udfører social dumping og vil udnytte de danske velfærdsydelser. 

Sådan lyder den negative fortælling ifølge den polske ambassadør i København, Rafal Wisniewski, og den fortælling har "på det seneste taget til i styrke".

Nu er det nødvendigt at sige fra, siger ambassadøren i et stort debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor han peger på de mange fordele, som Danmark og Polen har af hinanden.

Situationen med den hårde tone kan samtidig gøre det svært at "dæmme op for fremkomsten af "fortalere" for bekæmpelsen af importen af dansk kød og smør", lyder advarslen fra ambassadøren.

Både i erhvervsorganisationen DI og Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at tonen over for polakker er blevet for hård.

Læs også: Vi er en verden af sleepwalkers


- Der har været tale om en overdreven og uværdig debat, som både har været ført i visse dele af fagbevægelsen og blandt nogle politikere. Tænk på, at det er vores naboer, som vi omtaler på denne måde, siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen.

I fagbevægelsen afviser både LO-formand Harald Børsting og 3F-formand Per Christensen, at man ikke taler pænt om de polske arbejdere.

Det samme gælder borgerlige politikere i forbindelse med debatten om børnechecken og velfærdsturisme, hvor både den konservative Brian Mikkelsen og Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, roser de polske arbejdere og afviser, at man har bidraget til en dårlig tone.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener heller ikke, at det står så grelt til med polakkers omdømme i Danmark. 

- Jeg synes nu heller ikke, at det er det generelle billede af Polen i Danmark. Men det er en reminder om, hvordan den diskussion, vi har i Danmark i øjeblikket, kan blive opfattet udenfor, og gør det nødvendigt, at vi hele tiden tænker os godt om, siger han til Jyllands-Posten. 

/ritzau/

Emneord: Polen, Ambassadør Rafal Wisniewski, Tal ordentligt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.