Foto: Kristian Hermansen, Forsvaret

Politiekspert advarer mod militær i gaderne

Man risikerer et mere voldeligt samfund, hvis der indsættes soldater i gaderne, vurderer politiekspert.

Det kan være problematisk at lade soldater varetage dele af politiets opgaver. 
 
Det vurderer museumsleder på Politimuseet Frederik Strand, efter at et flertal i Folketinget har samlet sig om at lade forsvaret bevogte mulige terrormål og hjælpe med kontrol ved den danske grænse, fordi politiet ikke længere har kræfter nok. 

For selv om der tale om bitter nød, skal man tænke sig godt om, siger Frederik Strand.

- Det er ikke helt udelukket. Men det er noget, man skal overveje grundigt. En af sideeffekterne vil være, at der kommer et mere militariseret politi. Det må man diskutere, om er hensigtsmæssigt, siger Frederik Strand.
Da man i 1850’erne oprettede det moderne politi, ønskede man at lave et politi, som ikke var militariseret, for at minimere vold i samfundet. Den oprindelige tanke var, at politiet var en del af folket, og betjente skulle derfor ikke bære våben. 
 
Det var først, efter at indbrudstyven Palle Sørensen for godt 50 år siden dræbte fire politibetjente, at det blev standard, at danske betjente går med våben.
 
Men med den stigende trussel fra terrorister er det i dag ikke ualmindeligt at se politibetjente med maskinpistoler.
 
Der er de seneste år sket et nødvendigt skred, siger Frederik Strand, som dog frygter, at militariseringen af samfundet eskalerer yderligere.
 
- Der er sket en meget kraftig udvikling med politiet og politiets bevæbning igennem nogle få år. 
 
- Det er en meget markant udvikling, som selvfølgelig går imod militarisering, og hvor næste skridt er at indsætte militæret, siger Frederik Strand.
 
- Det kan føre til, at samfundet bliver mere voldeligt. Jo flere våben man får i samfundet, jo mere kan man formentlig se en tiltagende vold i samfundet, hvor man begynder at benytte tungere våben, siger han. 
 
På trods af flertallet for forslaget ser Venstre både etiske og praktiske problemer. Justitsminister Søren Pind (V) har mandag aften på det sociale medie Twitter delt et billede af soldater, som vogter i den belgiske hovedstads Bruxelles' gader. 
 
- Vil et sådant gadebillede virkelig gøre Danmark tryggere? Det tvivler jeg på - men vi undersøger alt, skriver han.
 
/ritzau/
 
Emneord: Politi, Forsvar, Soldater, Politimuseet, Frederik Strand, Terrorbekæmpelse, Terrorangreb
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.18 Politik
  Pris til Politiet for smidig brug af tolke

  IKA - foreningen af offentlige indkøbere og IKAs Dialoggruppe tildeler Rigspolitiet årets Dialogpris for en digital løsning, som gør det hurtigt og nemt for betjentene at bestille tolke.

 • 19.11.16 Politik
  Blå finanslov styrker politiet og fordobler straf for skydevåben

  Politiet skal have tilført nye kræfter til at løse opgaverne, og minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben skal fordobles. Med den netop indgåede finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti bliver sikkerheden styrket og trygheden øget.

 • 18.04.16 Velfærd
  Hvidovres første politikadetter starter til efteråret

  Kommunen underskriver aftale med Vestegnens Politi om samarbejde, der skal få udsatte unge på 12-15 år på ret kurs.

 • 18.11.15 Politik
  Her er den nye politiaftale

  Regeringen har sammen med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgået en aftale om politiets og anklagemyndighedens økonomi i perioden 2016-2019. Aftalen sikrer 1,9 mia. kr. ekstra til at løse de udfordringer, som dansk politi står over for i fremtiden.

 • 11.12.14 Velfærd
  Fyns Politi flytter udlændingekontor til BorgerServiceCenter

  Fyns Politis Udlændingekontor rykker den 15. december ind hos Odense Kommunes BorgerServiceCenter på Skulkenborg. Dermed indledes et samarbejde om at gøre ansøgningsproceduren mere enkel for borgeren.