Politiet dropper trafikmål - men skal fange 225 rockere og få styr på indbrud

Ledelse

14/01/2016 10:45

Nick Allentoft

Opgør med måltal er begrænset. Antallet af indbrud skal falde med to procent og så skal 225 rockere og bandefolk være fængslet, lyder det ifølge den nye kontrakt.

De håndfaste mål for politiets indsats i trafikken er røget på gulvet med et brag i 2016 - men ideen om kvoter og måltal har ordensmagten dog langt fra sagt farvel til.

Det viser den såkaldte "Mål- og resultatplan for politiet", som netop er offentliggjort.

Her kan man blandt andet læse, at 225 af de rocker- og bandemedlemmer, som politiet har opført i et særligt register, skal være fængslet. I 2015 var målet det samme.

Læs også: Bombe under 30 års styringstænkning

Desuden skal 75 andre personer være fængslet. De er den type, som politiet vurderer til at være håndlangere for rockeres og bandemedlemmers kriminalitet.

Nogle - blandt andre advokater - har tidligere kritiseret den slags meget præcise krav. De minder for meget om kvoter inden for fiskeriet og kan desuden siges at være uetiske, er det blevet sagt.

Planen rummer desuden et mål om, at anmeldelser af indbrud i 2016 skal falde med to procent i forhold til 2015.

Læs også: Pind starter opgør med forhadte styringsmål

Endvidere er der målsætninger for sager om økonomisk kriminalitet. Det skal gå hurtigere med sagsbehandlingen end tidligere.

Derimod er planen renset for håndfaste mål om færdsel, som det kom frem tirsdag.

For det første er tidligere års mål om 150.000 sigtelser vedrørende forseelser, som kaldes trafikfarlige, forsvundet. 

Det er for eksempel snak i mobiltelefonen, mens man kører, kørsel uden sele, frem for rødt lys og spritkørsel.

Desuden undgår politiet kravet om et fast antal timer, som bruges til fartkontrol. Det var tidligere 100.000 timer. 

Aftalen er indgået mellem på den ene side Justitsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og på den anden rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Sidstnævnte har tidligere forsvaret de kontante mål for færdselsindsatsen. Om fartmålinger i fotovognene (ATK) sagde Højberg sidste år følgende til Ritzau:

- Vi har den opfattelse, at når det gælder ATK, er det en god idé at måle antallet af timer. For det har været antydet, at det er en bødemaskine. Og det er det ikke. Det er rettet mod at styrke trafiksikkerheden, sagde han.

Nu, i 2016, er det imidlertid ikke længere en god idé. I hvert fald er det udgået af aftalen.

Justitsminister Søren Pind (V) forklarede tirsdag, at politiet vil forsøge at finde nogle mere "hensigtsmæssige måltal."

/ritzau/

Mest Læste

Annonce