Foto: Pressefoto, Socialdemokratiet
Foto: Pressefoto, Socialdemokratiet

Nu taler Mette Frederiksen til danskerne

Politik

06/10/20 8:56

I dag taler landets statsminister til befolkningen.

Ifølge grundloven begynder Folketingsåret altid den første tirsdag i oktober, og det er i dag. Præcis kl. 12 starter årets første møde i Folketingssalen, og det betyder også, at landets statsminister går på talerstolen og holder sin åbningstale.

Men ligesom med meget andet i 2020, så bliver denne dag også lidt anderledes. Normalt sidder politikerne på deres faste pladser i Folketingssalen på Christiansborg., men på grund af corona-retningslinjerne har Folketingets administration møbleret rundt på ‘taburetterne’ i salen. Det skriver DR.dk.

"Det er en særlig dag"

Det er en speciel dag, og det er også noget, som Mette Frederiksen har set frem til. 

“I dag er en helt særlig dag, som jeg har glædet mig utrolig meget til. Vi åbner Folketinget - og jeg skal holde min åbningstale. Coronaen og den økonomiske situation vil selvfølgelig præge min tale, men jeg vil blandt andet også tale om klima, tryghed, velfærd og nærhed. Jeg håber, du vil se og lytte med kl. 12.00, når jeg går på Folketingets talerstol. Inden da står den på et møde med alle ministrene og derefter den traditionsrige gudstjeneste, der i år er i Holmens Kirke,” skriver hun på Facebook og Instagram.

Normalt foregår gudstjenesten i Christiansborg Slotskirke, men som statsministeren også skriver, så er den i år flyttet til den større Holmens Kirke, der ligger skråt overfor Christiansborg Slotsplads.

Kongehuset kigger forbi

På åbningsdagen ankommer repræsentanter for kongehuset også til Folketinget. Normaltvis er det et tilløbsstykke for publikum og presse, men dette er i år også anderledes.

“I år vil kun Folketingets formand samt de fire næstformænd tage imod kongefamilien. De plejer at give hånd, men i år nøjes de med at bukke eller neje pænt. Derpå vil en af mine medarbejdere iført handsker overrække en buket blomster, forklarer sekretariats- og protokolchef Søren Koushede til DR. 

Folketingets åbning bliver både vist på DR og TV 2.