Foto: Klimabevægelsen
Foto: Klimabevægelsen

Vælgerne maler valget grønt: Flest har klima som førsteprioritet

Politik

16/11/21 1:12

Klimavalg: Flest vælgere angiver klima og miljø som det emne, der har størst betydning for, hvor de sætter krydset til kommunalvalget, viser en ny måling foretaget af Voxmeter.

Folketingsvalget i 2019 blev udråbt til klimavalg, og nu er det blevet kommunernes tur, hvis det står til danskerne, der i disse timer stemmer til kommunalvalget. En spritny måling foretaget af Voxmeter for Kommunernes Landsforening viser, at klima og miljø er det emne, som flest angiver som førsteprioritet, mens hele 39 procent har det i deres top tre.

17 pct. af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at klima og miljø er emnet med størst betydning for, hvor de sætter deres kryds på valgdagen, og hele 39 pct. har klima og miljø blandt deres tre vigtigste emner. Voxmeter foretog en lignende måling i august måned, hvor andelen var på 33 pct., så meget tyder på, at vælgerne er blevet grønnere og grønnere, desto tættere vi er kommet på valgdagen. 

Går vi helt tilbage til en lignende undersøgelse fra 2013 kan vi se, at kun 12 pct. af vælgerne angav klima og miljø som et af de tre vigtigste emner ved kommunalvalget. Med andre ord går vælgerne i dag langt mere op i klima og miljø, der i den nye undersøgelse ligger foran blandt andet sundhedsområdet på listen over vigtigste emner til KV21.

Lokalpolitik er klimapolitik
Det er gode nyheder, at så mange vælgere angiver den grønne dagsorden som en af de vigtigste, når de stemmer til kommunalvalget, for "i kommunerne eksisterer der et enormt potentiale og handlerum for at træffe beslutninger, der kan gøre vores verden til et bedre, sundere og mere sikkert sted at leve," forklarer sekretariatsleder i Klimabevægelsen, Frederik Sandby. 

“Det er nu, at vi skal handle, for kommunalvalget er en enestående mulighed for at sætte gang i en nødvendig grøn bølge overalt i Danmark. Kommunernes indkøb af varer og tjenesteydelser udleder hvert år seks millioner tons CO2, hvilket er cirka lige så meget som alle personbiler i Danmark, og derfor kigger jeg nu håbefuldt mod de næste fire års politiske ledelse i landets kommuner, hvor man virkelig har mulighed for at tage nogle store skridt i den nødvendige retning,” siger han.

Hver femte kandidat bakker op om klimakrav
På hjemmesiden detsidstevalg.dk har flere end hver femte kommunalvalgskandidat i Danmark indtil videre sagt ja til arbejde Klimakoalitionens fire klimakrav, og du har mulighed for at se, hvilke kandidater der har svaret ja til at arbejde for at begrænse det kommunale CO2-aftryk, give plads til mere vild natur, styrke lokaldemokratiet og sikre grønne arbejdspladser. 

Flere end 1.850 ud af landets næsten 9.000 kandidater, svarende til mere end 20 pct., har indtil videre svaret ja, og færre end tre procent af de adspurgte, som har svaret, har svaret nej.

Klimakoalitionenes fire forslag er: 

  • At kommunen vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på minimum 850 kroner per ton udledt CO2 i kommunens indkøb, forsyning og byggeri.
  • At kommunen giver plads til mere vild natur ved at beskytte de biologisk mest værdifulde arealer.
  • At kommunen styrker demokratiet med grønne borgerting, som, støttet af eksperter, har reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik.
  • At kommunen sikrer nye grønne arbejdspladser og uddanner borgerne til de nye jobs.

Annonce