Politiker og uddannelsesdirektør dømt for kørsel med kokain i blodet

Jakob Engel-Schmidt blev stoppet i bil i med kokain i blodet, mens han var medlem af Folketinget. Nu stopper han som direktør for Niels Brock.

Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt, der holder orlov fra Folketinget, fordi han har en stilling som direktør for ungdomsuddannelser på Niels Brock, blev i sommer taget af politiet for at have kørt bil med ulovlige stoffer i blodet. Han er siden blevet frakendt kørekortet ubetinget i tre år og skal have en bøde.  Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af aktindsigter.

På Facebook oplyser Jakob Engel-Schmidt selv, at det var kokain, han havde i blodet i juli 2017.

- I juli sidste år lavede jeg mit livs fejltagelse. Jeg blev stoppet af politiet grundet en defekt lygte på bilen, fik taget en blodprøve, og den viste, at jeg ikke måtte køre bil, fordi jeg havde ulovlige stoffer i blodet - det var kokain, skriver han.

- Endnu en ting er, at man skal følge landets love og regler. Det har jeg vægtet både som politiker og som borger - og derfor græmmer jeg mig ekstra meget, skriver Jakob Engel-Schmidt.

- Jeg lægger mig fladt ned. Der er ingen god undskyldning. Jeg har været et kæmpe fjols. Det skal jeg tage ansvar for, slutter han.

Politiet fattede mistanke til Venstre-politikeren, da han blev stoppet på grund af en lygtefejl på Lyngbyvej i København. Det fremgår desuden af døgnrapporten om sagen, som avisen har fået indsigt i, at Jakob Engel-Schmidt forsøgte at obstruere politiets arbejde.

- Han nægtede at deltage i både en udåndingsprøve og en narkometertest og blev derfor klokken 00.43 erklæret for anholdt, fremgår det af et citat fra Københavns Politis døgnrapport i Ekstra Bladet.

Senere på natten blev en blodprøve udtaget, hvorefter han blev løsladt. Jakob Engel-Schmidt sad stadig i Folketinget for Venstre, da han blev stoppet af politiet.

Stopper som direktør

Jakob Engel-Schmidt mister sit job som udviklingsdirektør på handelsskolen Niels Brock som følge af skandalen, bekræfter Niels Brock.

- Det er kommet fuldstændig bag på os, og vi er naturligvis kede af det på Jakobs vegne; det er en stor både personlig og professionel tragedie, siger administrerende direktør på Niels Brock, Anya Eskildsen, i en pressemeddelelse. 

Desuden skriver Niels Brock, at "Niels Brock udtaler sig af princip ikke i personalesager, men bekræfter, at der er indgået en fratrædelsesaftale med Jakob Engel-Schmidt".

Politikeren er på orlov fra Folketinget. Siden 1. oktober sidste år har han været udviklingsdirektør på Niels Brock. 

Da Ekstra Bladet i september spurgte ind til sagen om narkokørsel efter at have fået tip, bad Jakob Engel-Schmidt om orlov fra Folketinget for i stedet at blive udviklingsdirektør på Niels Brock.

Det var også Ekstra Bladet, som via aktindsigter tirsdag kunne fortælle, at V-politikeren er blevet frakendt kørekortet ubetinget i tre år og skal have en bøde, efter at han blev taget af politiet i København i juli sidste år.

På Facebook bekræftede Jakob Engel-Schmidt efterfølgende selv historien og oplyste, at det var kokain, han havde i blodet, mens han kørte bil.

Betjente fattede mistanke til politikeren, da han på Lyngbyvej i København blev stoppet på grund af en lygtefejl.

Det fremgår desuden af døgnrapporten om sagen, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, at Jakob Engel-Schmidt forsøgte at obstruere politiets arbejde.

Han nægtede i første omgang at tage en udåndingsprøve og en narkotest. Derfor blev han anholdt, og senere på natten blev der taget en blodprøve i stedet for. 

Politikeren er også et kendt tv-ansigt, og han har været en af de faste paneldeltagere på TV2 News-programmet "News & Co.". Også her er han færdig, bekræfter chefredaktør Ulla Pors.

- Lige nu skygger den her sag og dens omstændigheder for, hvad han i øvrigt måtte sige som medlem af et panel, siger hun til TV2's hjemmeside.

Venstres gruppeformand, Søren Gade, udtalte tirsdag aften, at han har "meget svært ved at se" Jakob Engel-Schmidt komme tilbage til en hverdag på Christiansborg narkokørslen.

- Jakob Engel-Schmidt har begået en torskedum og ulovlig handling. Han siger selv det er utilgiveligt, og det vil jeg give ham ret i, skriver Søren Gade.

- Jakob har for tiden orlov fra Folketinget. Jeg har derfor meget svært ved at se, at han kan komme tilbage til en hverdag på Christiansborg, med det han har lavet, skrev han i en kommentar.

Kommentator: Politisk karriere er slut

Det står "lysende klart", at Venstres Jakob Engel-Schmidt, som holder orlov fra Folketinget, ikke kan vende tilbage til politik.

Det mener politisk kommentator og radiovært Jarl Cordua, efter at det er kommet frem, at politikeren blev taget med kokain i blodet bag rattet sidste sommer. Dengang sad Jakob Engel-Schmidt stadig i Folketinget.

- Den sag er så belastende for ham personligt, at det ikke giver meget mening, at han kommer tilbage i dansk politik, siger Cordua.

Jarl Cordua, der er mangeårigt medlem af Venstre, har selv stemt på Jakob Engel-Schmidt i 2011, oplyser han.

Sagen er "pinlig og skadelig" for Venstre, konstaterer kommentatoren.

- Jeg tror at Venstre er meget glad for, at han ikke spiller en politisk rolle, så længe han har orlov. Han har ingen tillidsposter, ordførerposter. Han har ikke noget med Venstre at gøre, andet end at han betaler kontingent, siger Jarl Cordua og fortsætter:

- Det her er en enkeltstående politiker, der har dummet sig, hvad han jo selv erkender. Det har sådan set ikke rigtig noget med partiets politik at gøre. Den er jo benhård på det her område, og der er no mercy, når folk begår den slags forbrydelser. 

På Facebook har Jakob Engel-Schmidt efterfølgende selv bekræftet historien og oplyst, at det var kokain, han havde i blodet. Jarl Cordua mener, at det "havde klædt ham, hvis han selv havde fortalt det".

- Det styrker troværdigheden, når man selv fortæller de ting. Det er der ingen tvivl om, siger han.

Det fremgår ikke af Jakob Engel-Schmidts facebookopslag, hvorvidt han vil fortsætte i dansk politik. Og det har ikke været muligt for Ritzau at få en opfølgende kommentar fra udviklingsdirektøren.

 
BLÅ BOG: Venstremand kørte med narko i blodet
Jakob Engel-Schmidt, der er Venstre-politiker med orlov fra Folketinget, er blevet frakendt kørekort ubetinget i tre år og skal have en bøde. Det sker, efter at han i sommer blev taget af politiet for at have kørt bil med ulovlige stoffer i blodet. Det skriver Ekstra Bladet.

Navn: Jakob Engel-Schmidt.

Alder: 34 år.

Fødested: Birkerød.

Uddannelse: 

Uddannet officer af reserven samt cand.merc. i international business ved CBS i København og International Buisness School i Storbritannien. 

Karriere: 

Jakob Engel-Schmidt forlod Folketinget sidste år for at vende tilbage til et job som direktør på uddannelsesinstitutionen Niels Brock.

Han har også tidligere været medlem af Folketinget mellem 2013 og 2015.

Her blev han blandt andet blev kendt for at gå hårdt til den daværende SF-formand Annette Vilhelmsen, da det kom frem, at hun havde stillet huset Zorning en million kroner i udsigt.

Derudover trodsede han partilinjen, da han foreslog at sænke grundskylden for boligejerne.

Han har tidligere været populær som blogger hos blandt andet Berlingske og TV2. Han har i øjeblikket plads i panelet i TV2 News-programmet News & Co.

Kilder: DR og Altinget.

FAKTA: Det står der i færdselslovens narkoparagraf
Venstre-politiker Jakob Engel-Schmidt blev i juli taget af politiet for at køre bil med narko i blodet.
Sproglig rettelse i 4. afsnit omkring sagsbehandlingen.

Jakob Engel-Schmidt fra Venstre, der i øjeblikket holder orlov fra Folketinget, blev i sommer stoppet af politiet for at have kørt bil med kokain i blodet. På det tidspunkt sad han stadig i Folketinget.

Politiet har beskrevet, at patruljen stoppede Engel-Schmidts bil på Lyngbyvej i København på grund af en lygtefejl.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af aktindsigter i sagen. 

Efter en langvarig sagsbehandling viser det sig, at sigtelsen efter færdselslovens narkoparagraf har udløst en bøde og ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Her kan du se, hvad færdselslovens paragraf 54 går ud på:

* Et motordrevet køretøj må ikke føres eller forsøges ført af nogen, hvis blod under eller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer, som efter regler fastsat af transport-, bygnings- og boligministeren er klassificeret som farlige for færdselssikkerheden, og som ikke er indtaget i henhold til en lovlig recept.

Kilder: Ekstra Bladet og Færdselsloven.

/ritzau/

 

Emneord: Jakob Engel-Schmidt, Narkomaner, Narkotika, Stofmisbrug, Farvel til Folketinget
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 25.11.13 Velfærd
  Mindre udbredelse af illegale stoffer

  Udbredelsen af illegale stoffer falder, viser Sundhedsstyrelsens rapport Narkosituationen i Danmark 2013.

 • 25.11.13 Velfærd
  Stort fald i narkotikadødsfald

  Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.