Politikere og presse erkender debatkrise: Nu handler det om taletid og taleret

To S-politikere mener, at deres stand får for lidt taletid i pressen. Det afvises af journalisternes formand.

Fronterne mellem politikerne og de danske medier er den seneste tid trukket hårdere op.
 
På en uge har to fremtrædende socialdemokratiske folketingsmedlemmer skrevet indlæg om, at pressen er blevet "stadig mere aggressiv og løgnagtig".
 
- Det er en trussel mod vores demokrati. Det er en trussel, som vi bliver nødt til at diskutere, skriver folketingsmedlem Trine Bramsen (S) på Facebook.
 
Hun skriver videre, at dele af den danske presse er meget aggressiv, og at dens primære formål er at skabe forargelse og ikke oplysning.

Få minutter i en nyhedsudsendelse er ikke nok til at give en forklaring på samfundets komplekse udfordringer. Det tvinger politikere til at holde sig til meget forsimplede og korte budskaber, mener hun.

REDAKTØR: LAD OS GENSKABE NYHEDSSTRØMMEN

I en kronik på det socialdemokratiske netmedie Pio Pio, uddyber hun:
 
- Konsekvensen er, at vi politikere må holde os til forsimplede budskaber, hvis vi vil undgå den urimelige klipning. Det er en ond cirkel.
 
Løsningen er at skabe en gensidig respekt og dialog, mener hun.
 
Trine Bramsen har ikke ønsket at stille op til interview, da hun ikke vil have sine pointer presset ned i et bestemt format. Dermed har Ritzau ikke haft mulighed for at stille uddybende spørgsmål.
 
Også folketingsmedlem Mette Gjerskov (S) er frustreret over manglen på taletid.
 
Det gav den forhenværende fødevareminister udtryk for i BT i sidste uge. I et længere indlæg skriver hun, at politikerleden er journalisternes skyld, fordi politikere ikke får nok taletid:
 
- Politikerlede er nærmest blevet en fast del af ordforrådet, når der tales om politik. Men hvordan er vi egentlig kommet hertil? Jeg vover at komme med en påstand: Fordi vi ikke får lov til at tale ud. Giv os taletid.
 
Hun uddyber i et interview, at også politikere har et ansvar for politikerleden, og at det også kan skyldes samfundets udvikling, hvor der kæmpes hårdt om læserne og seernes opmærksomhed.

Hun holder fast i, at danske medier bør anstrenge sig for at give politikere mere taletid.
 
- Det ville betyde, at folk får et bedre indtryk af, om vi bare lige har forberedt en enkelt sætning og skal lyde smarte, eller om vi rent faktisk har mere på hjerte, siger hun.
 
Hun understreger, at der er begrænsninger for, hvor meget hun kan skrive i sine indlæg på BT, og at hun kun har muligheden én gang om måneden.
 
Mette Gjerskov afviser, at hun har koordineret udgivelsen med Trine Bramsen
 
Journalistformand advarer mod at give politikere fri taletid
Lars Werge, der er formand for Dansk Journalistforbund, medgiver, at der er ting, som ikke fungerer helt, som de skal. Han understreger dog, at politikere ikke skal have fri taletid.
 
- Hvis man gerne vil fremme en dialog, er det smarteste nok ikke at begynde at råbe ovre i et hjørne.Der er forskellige steder, hvor man i øjeblikket kigger meget på den måde, politik bliver dækket på, og den måde journalister og politikere taler sammen eller til hinanden. De burde se på de signaler i stedet, siger Lars Werge.
 
Trine Bramsen afviser at uddybe sine pointer i et interview, og her ser journalisternes formand et af problemerne.
 
- Et faresignal handler om, at politikere fravælger medier eller journalister. Et andet er, at politikere udtaler sig via deres egen facebookside eller deres partis hjemmeside og så ikke er tilgængelige for opfølgende kommentarer, siger Lars Werge.
 
Han håber på at drikke en kop dialogkaffe med Trine Bramsen for at komme problemet nærmere.
 
Trine Bramsen siger lige ud, at nogle medier og journalister er blevet "stadigt mere aggressive og løgnagtige". Det er en trussel mod demokratiet, mener hun.
 
Det afviser Lars Werge blankt.
 
- Var det rigtigt, ville det være en trussel mod demokratiet. Jeg kan slet ikke genkende, at journalister bliver stadig mere løgnagtige, for det ville forudsætte, at de var løgnagtige i forvejen.
 
- Det kan jeg slet ikke genkende. Hun må være blevet grebet af trangen til at have fri taletid, siger journalisternes formand.
 
 
Emneord: Pressefrihed, Demokratikrise, Medier, Demokrati, Politik, Debat på sociale medier, Sociale medier, Debatkultur, Trine Bramsen, Mette Gjerskov, Lars Werge, Journalistforbundet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.03.20 Infrastruktur
  Forsvarsministeren advarer: Cyberkriminelle vil udnytte krisesituation

  Truslen fra cyberangreb er meget høj og med corona-krisen skærpes den yderligere. Ondsindede kriminelle og andre aktører vil udnytte sundhedskrisen til at angribe os.

 • 04.03.20 Sundhed
  PTSD blandt fængselsbetjente: Vi har brug for politisk handling nu

  PTSD-problemet har været syltet alt for længe, vi har brug for politisk handling nu. Det er budskabet fra Fængselsforbundet i forlængelse af Justitsministeriets nye rapport, som er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.