Politikere reagerer behersket på læge-oprør

Minister og s-ordfører bekymrede, men peger på, at det også handler om patientsikkerhed.

Det bekymrer sundhedsordfører i Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen, at tusindvis af læger kritiserer Styrelsen for Patientsikkerhed for at fokusere på straf frem for læring.
 
- Jeg bliver bekymret, når en så stor gruppe fagprofessionelle er nervøse over Styrelsen for Patientsikkerhed. Jeg ved, hvilket fokus vi har givet styrelsen, og det er patientsikkerheden. Intet er vigtigere. Styrelsens arbejde skal ske, så man lærer af de fejl, som sundhedsvæsenet laver, siger han.
 
Lørdag morgen havde 3400 læger sat deres navn på en underskriftsindsamling, fordi de har mistet tilliden til Styrelsen for Patientsikkerhed. (læs mere her.)
 
Styrelsen anklages i underskriftsindsamlingen for at være så aggressiv i jagten på at politianmelde læger, at det skader lægernes evne til at behandle patienterne optimalt. 12 læger blev politianmeldt af styrelsen i 2017. I 2016 blev to læger politianmeldt. Der er 39.000 læger med dansk autorisation. Styrelsen for Patientsikkerhed blev oprettet i oktober 2015. Den har til opgave at behandle patienters klager over den faglige behandling i sundhedsvæsenet samt at holde tilsyn.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Flemming Møller Mortensen bakker fuldt op om styrelsen, som han mener har den helt rigtige struktur.
 
- Vi lavede en god ramme med et bredt flertal. Om Styrelsen for Patientsikkerhed så drifter jævnfør den politiske aftale, det er sundhedsministerens klare ansvar at sikre, siger han.
 
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger, at hun tager lægernes opråb meget alvorligt.
 
- Styrelsen har, fra dagen den blev sat i verden, arbejdet for bedre patientsikkerhed. Når man er en ny styrelse, må man have en lærende tilgang til de fejl, som man selv må have begået undervejs. Det er ikke modsætninger at have en stærk styrelse og nogle dygtige læger. Men vi kan se, at der har været nogle steder uden tilstrækkelig dialog, siger hun.
 
Ellen Trane Nørby satte i november gang i ændringer af journalføringsbekendtgørelsen, der dikterer, hvordan patientjournaler skal udfyldes. Det skal kunne fjerne nogle af de problemer, hvor dagligdagen ikke stemmer overens med reglerne.
 
Derudover har direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge sundhedsministeren indkaldt til dialog med lægerne, så der fremover kan oprettes et bedre samarbejde.
 
/ritzau/
Emneord: Styrelsen for Patientsikkerhed, Læger, Sundhedsområdet, Dokumentationskrav, Dokumentaiton, Patientdokumentation, Kontrolmedarbejdere, Kontrolrapporter, Kontrolsamfund, Oprør, Overlæger, Sundhedspersonale, Sundhedspolitik, Sundhedsprofessionelle, Lægeprotester, Protester Anne-Marie Vangsted, Tilsynssager, Ellen Trane Nørby, Sundhedsministeren, Socialdemokraterne, Flemming Møller Mortensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.01.18 Sussen Svendsen
  Læring ja, men det kræver vilje

  Hvor vil jeg ønske, at lige så mange læger, vil råbe op, når patienterne i psykiatrien giver udtryk for hvor sygt det psykiatriske system er, hvor ødelæggende det er for, særligt tvangsindlagte, at blive udsat for psykiateres og andre ansattes LÆRING. Ikke sært, forøvrigt, at der er så mange ubesatte stillinger indenfor psykiatrien. Måske fordi mange yngre ikke vil være en del af den syge kultur som hersker på psykiatriske afdelinger, hvor en "jeg ved bedst"- kultur, stadig er normen. Uanset hvad de ansatte så selv mener.
  Jeg har personligt stor respekt for at mennesker gerne vil lære, også at læger vil, men problemet er jo ofte, at den læring, i mange tilfælde ikke findes, i det offentlige sundhedsvæsen, eller for den sags skyld, i den uddannelse, som læger m.fl. gennemgår.
  Når dertil kommer, at den mere tætte relation, mellem patient og læge, er ikke-eksisterende, jo større enhederne er blevet, iform af supersygehuse, og nedlukning af små sygehuse. Så er der basis for at flere fejl opstår.
  Jeg har ofte den oplevelse, at mange læger har valgt uddannelse og job, ikke ud fra en dyb indfølingsevne og kærlighed til at hjælpe andre mennesker, men mest for at opnå prestige og tjene penge.

  Jeg græmmer mig, når unge under uddannelse, ser op til nogle af de mest magtfulde i faget, og fuldstændig glemmer, at de skal tænke selv, og ALDRIG GLEMME, AT RESPEKTERE DE MENNESKER DE HAR MED AT GØRE.

  Til slut har jeg lyst til at komme med et opråb til de mange borgere, som dagligt sviner med deres eget liv, iform af dybt usunde livsvaner, hvad enten vi taler om misbrug af tobak, stoffer, alkohol og dårlig mad. Det kan I simpelthen ikke være bekendt, for der er ingen tvivl om, at uvilje, og dovenskab og laden stå til, er årsagen til mange overbelægninger på diverse afdelinger i det danske sundhedsvæsen.
  TAg dog at respektere, at nogle gør en en kæmpe indsats, for at redde liv, både blandt læger og andre sundhedsuddannede, inclusive os der er uddannet indenfor andre behandlingsformer. OG GØR EN INDSATS FOR EGEN SUNDHED. TAK.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også