I 1990 blev Henrik Dam Kristensen for første gang valgt til Folketinget, og allerede fire år efter fik han sin første ministerpost i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering.

PORTRÆT: Erfarne Henrik Dam får sin femte ministerpost

Han har været i politik i mere end et kvart århundrede, og nu er Henrik Dam Kristensen tilbage som minister.

57-årige Henrik Dam Kristensen vender efter den seneste rokade i regeringen tilbage som minister efter lidt mere end et år som gruppeformand for Socialdemokraterne i Folketinget.

Han har i alt haft ni år som minister og var senest transportminister, da Thorning kom til magten i 2011.

Alt om rokade(rne) her

Dam Kristensen har tidligere fortalt, at han har været interesseret i politik siden skolealderen. Men før Christiansborg kom til at præge hans arbejdsliv, var det vejene i fødebyen Vorbasse, han betrådte i sit job som landpostbud. Han har desuden været skoleleder i AOF og været ansat i Dansk Flygtningehjælp i Grindsted.

I 1990 blev Henrik Dam Kristensen for første gang valgt til Folketinget, og allerede fire år efter fik han sin første ministerpost i Poul Nyrup Rasmussens (S) regering.

Først som landbrugs- og fiskeriminister, siden fødevareminister, og endelig blev han socialminister i 2000. I alt blev det til syv år som minister i den omgang.

Både blandt vælgere og internt hos Socialdemokraterne var han en populær mand, og han blev ved flere lejligheder nævnt som formandsemne og Nyrup-fløjens bud på en kronprins.

Det blev der imidlertid sat en stopper for, da Henrik Dam Kristensen i 2002 gjorde klart, at han ikke ønskede at stille op mod Mogens Lykketoft til posten som partiformand.

I stedet fulgte han med sin tidligere chef Poul Nyrup Rasmussen, da han drog til Bruxelles og EU-Parlamentet i 2004.

Det blev dog kun til to år i EU-Parlamentet, før Dam Kristensen igen vendte hjem. I 2007 kom han tilbage til Folketinget, hvor Helle Thorning-Schmidt havde overtaget formandskabet hos Socialdemokraterne.

Forinden havde han igen sagt nej til at stille op til formandsposten og blev i stedet transportminister i S-R-SF-regeringen i 2011.

Trods sine manglende formandsambitioner har han fået lov til at smage lidt på livet som statsminister. Hen over sommeren 2012 vikarierede han, mens Thorning var på ferie.

Nu går han så ind i en ny periode som minister, og det bliver dermed Henrik Dam Kristensens femte ministerpost.

Den rutinerede socialdemokrat er valgt til Folketinget fra Horsens-kredsen, og det er også i denne kreds, at han genopstiller ved det kommende folketingsvalg.

/ritzau/

Emneord: Regeringsrokade, Henrik Dam Kristensen, Portræt
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 06.04.16 Politik
  Rådmand til Christiansborg: Hvorfor er i tavse om statsrevisorers kritik

  Statsrevisorerne har rettet en hård kritik af de senere års reformer på beskæftigelsesområdet. Men Christiansborg-politikere er tavse. Nu vil Aarhus rådmand, Thomas Medom, have en reaktion.

 • 13.11.14 Velfærd
  Indsatsen mod social dumping styrkes markant

  Brud på danske regler om ordentlige arbejdsvilkår er et alvorligt problem i Danmark. Derfor er regeringen, SF og Enhedslisten enige om at opruste i kampen mod social dumping med finanslovsaftalen for 2015. I alt afsættes der 120 millioner kroner til indsatsen i 2015-2018.