15 procent af alle danske børn og unge er udsatte

05/10/2010 09:02

Administrator

Næsten alle små børn har det godt, men med alderen stiger risikoen for at blive udsat eller marginaliseret. Det viser ny stor undersøgelse fra SFI om de 3-19-årige i Danmark. Formålet med undersøgelsen er at få viden om danske børn og unges velfærd og trivsel i al almindelighed på en række områder som materiel velfærd, sociale relationer, livsstil, helbred og fritid og andre. Og derefter at identificere hvilke børn og unge, som har det vanskeligt.

Undersøgelsen ser både på forholdene hos 6267 børn og unge gennem spørgeskemaer og gennem registerdata for alle mellem 3 og 19 år. Det overordnede resultat er, at 15 procent af de danske børn og unge har det svært på så mange af de nævnte områder, at de kan karakteriseres som udsatte. Men der er store udsving inden for de forskellige aldersgrupper.

Der bliver passet på de små
Det starter godt for de allerfleste børn. I de første år har de fleste børn et godt helbred, de trives i daginstitution, de har gode kost- og motionsvaner. Ved skolestart er de glade for at gå i skole og synes selv, at de klarer sig godt. De 11-årige er generelt glade ved livet.

Sårbare piger og vilde drenge
Men i teenagealderen bliver livet mere risikabelt. Undersøgelsen viser, at både piger og drenge får det sværere men på meget forskellige måder. Blandt de ældste piger er der temmelig mange, der har indadvendte og depressive symptomer. 21 procent af de 19-årige piger svarer, at de har haft en psykisk lidelse. Drengene ryger og drikker mere end de jævnaldrende piger, spiser usundere og er mere udsatte i nattelivet.

Undersøgelsen er finansieret af Bikubenfonden og præsenteres den 30. september ved Kronprinsparrets Sociale Priser 2010.

Læs resumé »    
Bestil/download rapport »   

 

Mest Læste

Annonce