3 gode råd til en bedre holdning fra erfarne fysioterapeuter

13/7/19 8:09

Er du én af de mange danskere, som døjer med din holdning? I så fald er du endt det helt rigtige sted. I denne artikel har vi nemlig samlet seks gode råd fra erfarne fysioterapeuter til en bedre og ikke mindst sundere holdning lokaliseret forskellige steder i Danmark.

Sponsoreret indhold

Rygraden er en central del af vores krop, og det gælder både i forhold til nervesystemet og vores muskulære struktur.

En dårlig holdning kan på længere sigt give rigtigt store problemer, der kræver fysioterapi, da det kan føre til uhensigtsmæssig belastning af nakke og skuldre, ligesom det også slider på ryg og lænd og i værste fald fører til slid. Når først man har opnået slid eller infiltrationer, er det svært at slippe af med igen, og derfor kan det være en rigtig god idé at forebygge det hos én af de mange erfarne fysioterapeuter som Vejgaard Fysioterapi, Fysio Sønderborg, Stopsmerten.nu, Københavns Fysioterapi, FysioDanmark Ishøj og mange flere rundt om i landet. 

Heldigvis er der gode råd at hente! Det behøver nemlig hverken at være dyrt eller tidskrævende at forebygge en dårlig holdning. I hverdagen er der rigtigt mange områder, hvor vi kan sætte ind, når det handler om at forbedre ens holdning og forebygge skavanker.

Vær bevidst om din arbejdsstilling og udnyt teknologien

Èt af de allerførste områder, hvor vi kan sætte ind, er på arbejdspladsen. Begynd med at tjekke, at dit bord og stol har den rigtige højde, og at mus og tastatur står på den rigtige plads. Står skærmen og musen for langt væk, har vi nemlig tendens til at skyde hoved og nakke frem i løbet af dagen, hvilket er en rigtig dårlig arbejdsstilling. 

Det er efterhånden de færreste arbejdspladser, som ikke har justerbare borde og stole, så sørg derfor for at få udnyttet fleksibiliteten i løbet af dagen. Fra fysioterapeuter lyder rådet, at det er en rigtig god idé at stå op minimum en time i løbet af en almindelig arbejdsdag, gerne fordelt over flere intervaller, for dermed at undgå at være fastlåst i den samme statiske position alt for længe ad gangen.

Sid korrekt og skift ofte stilling

På samme vis som du skal passe på med at skyde dit hoved frem, skal du sørge for, at kroppens vægt fordeles ligeligt på begge hofter, så den ene ikke overbelastes mere end den anden. Begge fødder skal stå fladt på gulvet og knæene skal være i samme niveau som hofterne. Rigtig mange sidder med benene over kors, men det giver et skævt vrid i kroppen og overbelaster på længere sigt den ene hofte. Flere fysioterapeuter anbefaler ydermere, at du sørger for, at din rygrad former sig som et S, når du sidder ned. Det kan du blandt andet opnå ved at placere et sammenrullet håndklæde eller tæppe bag lænden. 

Dette råd giver måske sig selv og virker banalt, men ikke desto mindre glemmer mange det. Vi bør skifte stilling hver halve time, da vi på den måde holder gang i musklerne og undgår at falde sammen i den samme stilling. Det er faktisk sværere, end det lyder, men til gengæld er det også en af de bedste øvelser mod en bedre holdning. 

Træk hovedet og skuldrene tilbage

Mere end nogensinde før sidder vi med hovederne foran en eller anden form for skærm. Det kan både være en computerskærm, en iPad, en smartphone, et TV eller noget helt femte. Vi har ofte en tendens til at skyde hovedet frem for at se skærmen ordentligt, men dette er uhensigtsmæssigt. Prøv i stedet at følge følgende tommelfingerregel: Hovedet skal være i forlængelse af rygsøjlen. Det må hverken skydes for meget frem, tilbage eller til siden, men sidde midt for rygsøjlen.

Ligesom hovedet har brug for at blive trukket tilbage, gælder det samme også med skuldrene. Flere fysioterapeuter anbefaler, du sørger for at rulle skuldrene tilbage en gang imellem, da de har en tendens til at rykke sig fremad. Skuldrene skal helt tilbage, således skulderbladene samles, da det automatisk giver dig en rank holdning og ligeledes aflaster den spændte muskulatur.