Alene med farlige kriminelle

03/05/2012 12:58

Administrator

Institutionen Kofoedsminde huser nogle af landets farligste kriminelle udviklingshæmmede. Alligevel tager personalet alene på tur med beboerne.

Når kriminelle udviklingshæmmede skal på tur ud fra institutionen Kofoedsminde, har de oftest kun selskab af en enkelt medarbejder. Det på trods af, at Arbejdstilsynet sidste efterår gav institutionen et påbud om at undgå, at ansatte arbejder alene i farlige situationer.

Social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant på Kofoedsminde, Susann Nygaard, er stærkt bekymret.

“Jeg er bange for, at en kollega en dag kan blive dræbt,” siger hun til Fagbladet FOA.

For få ansatte
Susann Nygaard arbejder på en af de åbne afdelinger på Kofoedsminde, men er særligt bekymret for sine kolleger på de lukkede afdelinger, der huser de farligste beboere. De fleste har ret til at komme uden for institutionen op til tre timer dagligt med en ledsager.

“Der er som regel kun tre medarbejdere på hver afdeling, og nogle gange færre ved sygdom. Så i praksis er det ikke muligt at tage to af sted med en beboer,” fortæller Susann Nygaard.

Uforsvarligt at arbejde alene
Arbejdstilsynet har ofte fokus på at undgå alenearbejde, når de vejleder eksempelvis bosteder eller psykiatriske afdelinger i at forebygge vold.

“Hvis man arbejder alene med beboere, som er uforudsigelige og voldelige, er det svært at forebygge risikoen for vold tilstrækkeligt,” siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Lill Palmblad.

Effektiv forebyggelse kræver nemlig, at hjælpen er lige ved hånden.

“Det er vigtigt, at nogen kan se eller høre den ansatte og komme hende eller ham til undsætning,” siger Lill Palmblad.

FOA foreslår lovændring
FOAs ansvarlige for arbejdsmiljø, Inger Bolwinkel, har bedt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen stramme Arbejdsmiljøloven op.

“Der er behov for at slå fast, at ansatte ikke må arbejde alene, hvis det indebærer en særlig risiko for vold,” mener Inger Bolwinkel.

I dag siger loven blot, at arbejdet skal kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Læs mere i FOA-bladet

Mest Læste

Annonce