Danmark investerer millioner i rummet

22/11/2012 13:42

Uddannelsesministeriet

Danmark bidrager med 257 millioner kroner til Den Europæiske Rumorganisations ikke-obligatoriske programmer over de næste tre år.  Det blev besluttet på ESA-ministerkonferencen i Napoli den 20. og 21. november, hvor de i alt 20 medlemslande i ESA har givet tilsagn om at investere op mod 10 milliarder euro i ESA over de næste tre år.

Uddannelsesminister Morten Østergaard glæder sig over udfaldet af ministerkonferencen.

– Det danske tilsagn er en god investering, der vil være med til at styrke den højteknologiske forskning og innovation i Danmark, fastholde vores stærke position inden for udvikling og produktion af rumteknologi og skabe vigtige, nye arbejdspladser, siger Morten Østergaard.

Det danske tilsagn blev fordelt på fortsat deltagelse i kendte danske styrkeområder som jobobservation og klimaovervågning, løfteraketter, den internationale rumstation, telekommunikation, ARTES, og teknologiudvikling, GSTP.

Derudover har Danmark valgt at bidrage til udviklingen af nye meteorologiske satellitter i samarbejde med den europæiske meteorologiske organisation EUMETSAT og i ESA's nye program for observation af såkaldt rumvejr, et program, der blandt andet skal sikre forskning i og varsling af soludbruds betydning for sikkerhed i forsyningsinfrastruktur.

Her er viden om jordens magnetfelt helt afgørende. Danske forskere står traditionelt stærkt på området – blandt andet på baggrund af den danske Ørsted-satellit, der over de sidste 13 år har kortlagt jordens magnetfelt.

Fordelingen af de danske millioner sker på baggrund af rådgivning fra uddannelsesministerens rådgivende rumudvalg bestående af forskere, offentlige myndigheder og virksomheder inden for rumområdet.

Udvalgets formand, professor Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet:

– Jeg synes, vi er nået frem til en overvejet og god indstilling til ministeren. Indstillingen fra rumudvalget har været baseret på en solid afvejning af, hvordan Danmark sikrer sig det bedste udbytte af dansk deltagelse i rummet via ESA's programmer. Det har ikke været nemt, de økonomiske tider taget i betragtning, men jeg synes, de danske afvejninger af såvel forskningsfaglige, teknologiske som de myndighedsrettede interesser er blevet hørt, siger Jørgen Christensen-Dalsgaard.

Udover fordelingen af medlemsbidrag til ESA's igangværende programmer, blev der blandt andet taget beslutning om igangsættelsen af en ny generation af Ariane-løfteraketten, Ariane-6, samt fastfryse ESA's overordnede budget og det grundvidenskabelige program på 2013 niveau frem til 2017.

For mere information om ESA og ministerkonferencen:

Om ESA og Danmarks deltagelse i ESA - hos Styrelsen for Forskning og Innovation
Om ESA og ministerkonferencen - hos ESA

Mest Læste

Annonce