Danmark og modens sameksistens

04/3/19 6:51

Mode er noget vi haft så langt tilbage vi overhovedet kan undersøge, på trods af at fænomenet mode kun har eksisteret et par hundrede år.

Mennesker har altid gerne ville udtrykke sig med deres påklædning og på den måde kunne demonstrere hvem vi er, hvad vi står for og hvor vi er i samfundet. 

Et travlt samfund er lig med en travl udvikling af mode

Det danske samfund er i konstant bevægelse. På samme måde ændrer moden sig også lidt hele tiden, den skal passe med hvordan danskerne ser sig selv og ønsker at udtrykke sig. I takt med den hurtigt skiftende mode og danskernes behov for at kunne vise hvem netop de er som enkeltpersoner, har de brug for at kunne købe nyt tøj hurtigt og nemt. Samtidig ønsker ingen at betale overpris for deres nyerhvervede tøj. Der er et behov for ydelser der hjælper forbrugeren til at finde deres ønskede varer til den bedste pris og i den ønskede størrelse. Hvilket Pashion.dk er et godt eksempel på.

Danskerne har travlt nok i forvejen og ønsker derfor ikke at spilde deres kostbare tid på at skulle researche hvem der sælger tøjet billigst og hvem der stadig har deres størrelse på lager. Da mode er mere end bare tøj og sko, er en sådan hjemmeside også et udtryk for hvordan moden påvirker og afspejler det danske samfund. Når samfundet har brug for tidsbesparende hjælpemidler, vil sådanne poppe op på markedet. Og i dagens Danmark skal alle have maksimal udnyttelse af den tid de har til rådighed.

Modens ændringer op gennem tiden afspejler samfundet

Ser man på den danske modehistorie, kan man se hvordan forskellige trends er blevet brugt som et udtryksmiddel. Tilbage i 60’erne, så man hvordan hippierne udtrykte deres foragt og modstand mod den drejning samfundet tog. Dette kom til udtryk både i deres livsførelse, men også i deres påklædning, da deres farverige og løse tøj var en antimode mod den gamle. 

En anden påvirkning man kan se i samfundet og i moden, er hvordan kvindernes rolle har ændret sig i tidens løb. Kvinders valg af tøj afspejler i dag deres personlighed, hvem de er og hvad de står for. Den er ikke længere dikteret af forældre eller deres ægtefælle. Derudover har stilen ændret sig i forhold til hvad kvinder foretog sig. Da de kom på arbejdsmarkedet, var der et behov for at moden afspejler dette. Nu var der behov for tøj man kunne gå på arbejdet i, hvilket er noget andet end hvis man primært var derhjemme.

Da mange trends starter i udlandet, kan disse modetendenser også have været med til at inspirerer den danske befolkning til at udvikle sig som samfund.

I bybilledet ser vi hvor omfavnende mode kan være og hvordan der er plads til alle og enhver. Moden er ikke lige så snæver som den var engang, da mennesker i dag i højere grad ønsker at udtrykke sig individuelt og skille sig ud fra mængden. Danmark er i dag et individuelt orienteret samfund, hvilket tydeligt kan ses i moden.