Finanslovsaftale: Ekstra 196 millioner til miljø og økologi

MILJØMINISTERIET: Den grønne del af finansloven for 2012 er nu på plads. Danskerne skal beskyttes mod farlig kemi, indsatsen for beskyttelse af drikkevandet får et løft, og økologien skal fremmes yderligere.

Efter forhandlingerne med Enhedslisten om næste års finanslov er der afsat 130 millioner kroner ekstra til Miljøministeriets indsatser til drikkevand og kemi. På Fødevareministeriets område er der afsat 66 mio. kr. til at fremme økologi.

Styrket beskyttelse af drikkevandet
I 2012-2013 afsættes der 40 millioner kroner ekstra til at beskytte drikkevandet mod forurening fra sprøjtegifte fra landbruget.

- Efter 10 år, hvor miljøet er blevet nedprioriteret, er det vigtigt at få sat et stort grønt aftryk i finanslovsaftalen, og det aftryk skal blandt andet være med til at sikre vores drikkevand. Danskerne skal kunne drikke vand fra hanen uden at være nervøse for, at der er rester af sprøjtegift i, siger miljøminister Ida Auken.

Fokus på farlig kemi
Regeringen og Enhedslisten styrker også indsatsen mod farlig kemi og afsætter 48 millioner kroner i 2012-2015. Regeringen og Enhedslisten sætter også fokus på de stadig mere populære nanomaterialer. Der bliver afsat i alt 24 millioner kroner i 2012-2015.

- Vi har i dag sikret en massiv indsats for at komme af med farlige stoffer og kemikalier i vores omgivelser. Det er et kæmpe fremskridt i forhold til den borgerlige regering, der konstant har nølet på det her område. Danskerne har krav på at kunne købe legetøj til deres børn og fødevarer i supermarkedet uden at skulle frygte for farlig kemi, siger Per Clausen.
Turbo på økologi
I 2012-2013 er der afsat yderligere 66 mio. kr. til fremme af økologi. Midlerne skal blandt andet anvendes til at sætte skub i omstillingen af offentlige køkkener til økologi.

- Jeg er glad for, at vi nu har fundet yderligere midler til omstilling af de offentlige køkkener til økologi. Dermed sætter vi turbo på økologien, og køkkenerne går foran i den grønne omstilling. Vi går efter, at køkkenerne anvender mindst 60 % økologiske råvarer i deres måltider i 2020, siger fødevareminister Mette Gjerskov.


Fakta:
Regeringen og Enhedslisten har afsat midler til følgende nye initiativer:

• Beskyttelse af drikkevandet: 40 millioner kroner i perioden 2012-2013.
• Styrket indsats for kemikalier: 48 millioner i perioden 2012-2015.
• Bedre styr på nanomaterialer og deres sikkerhed: 24 millioner 2012-2015
• Etablering af mere skov til at sikre bedre beskyttelse af grundvandet i nærheden af byer 18 mio. kr. i perioden 2012-2013.
• Fremme af økologi: 66 mio. kr. i perioden 2012-2013.

Læs om andre grønne tiltag på Finansloven her:

50 millioner ekstra til miljøteknologi skal give grønne jobs

10,8 millioner til Task Force for klimatilpasning

231 millioner til flere statslige vådområder og mere statslig skov

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer