FOA: Udbudsråd er helt ude i skoven

04/10/2012 14:02

Administrator

Når man sætter den tidligere direktør for ISS til at lave en stor rapport om fordelene ved at udlicitere den kommunale rengøring, så skal det gå galt. Og galt går det så sandelig i den helt store stil med Udbudsrådets nye rapport om udlicitering af kommunal rengøring, mener FOA.

Udbudsrådet og den tidligere ISS-direktør Jørgen Lindegaard når frem til, at der kan spares op til 54 procent i kommunerne på at udlicitere rengøringen.

 Læs også: Store besparelser ved udbud af rengøring

”Tal er taknemmelige. Men det er jo helt i skoven, at man ikke måler ordentligt på løn, på arbejdstempo og først og fremmest på kvalitet af rengøringen, når der udliciteres. Selvfølgelig kan der spares penge, når årslønnen for en privat rengøringsassistent er op mod 20.000 kroner lavere end for den kommunale rengøringsassistent. Og selvfølgelig kan der spares penge, når arbejdstakten stiger kraftigt ved arbejdet. Men det går hver gang ud over kvaliteten, og det er naturligvis fuldstændig sigende, at Udbudsrådet ikke har undersøgt de kommuner, der har brændt fingrene på udlicitering. Det er gennemført utroværdigt,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Udbudsrådet hævder i deres nye rapport, at kvaliteten ikke forringes ved udlicitering. Det når man frem til at spørge leverandøren og den ansvarlige for den kommunale udlicitering. Men rådet fortæller ikke, hvad medarbejderne mener. Og man spørger ikke brugerne. Rapporten siger for eksempel, at rengørings-kvaliteten i Frederikssund er forbedret ved udliciteringen. Det står i skærende kontrast til, at man lige har kunnet læse i pressen, at Frederikssund Kommune ikke vil forlænge sin kontrakt med ISS på grund af for dårlig kvalitet.

Udbudsrådet forbigår også helt hygiejne-kvaliteten ved udliciteringer. En række forskningsresultater har vist, at når hygiejnen i offentlige institutioner falder, så stiger samfundets omkostninger ret dramatisk.

”Udbudsrådet er en besynderlig størrelse, der kommer med besynderlige partsindllæg. Det er et rådgivende organ for regeringen, men det består næsten udelukkende af udbudsaktører som Dansk Industri, Dansk Erhverv og Håndværksrådet. Det er endnu mere forstemmende, at den nuværende erhvervs- og vækstminister har genudnævnt det siddende Udbudsråd. Ministeren burde nu i stedet interessere sig for de tilsvarende norske erfaringer, hvor det norske arbejdstilsyn skal godkende alle leverandører, som skal leve op til kvalitets-, hygiejne og arbejdsmiljøkrav, når rengøringen udliciteres” siger Dennis Kristensen.

Mest Læste

Annonce