Fritidscenter bygget med "smart thinking"

17/11/2011 14:37

Fanø Kommune

Fanø Kommune indvier det nyopførte Fanø Fritidscenter, der i den grad er præget af “smart-thinking”.

- Vi ønsker at være anderledes og er jo også uddannet til at tænke kreativt. Derfor er der ikke tale om et traditionelt byggeri, fortæller pædagogisk leder Gitte Rask, der sammen med centrets fire øvrige pædagoger og fire pædagogmedhjælpere har været meget involveret i tegneprocessen i samarbejde med Viva Arkitekterne.
Og de er med rette stolte af resultatet: et multifunktionelt hus specialdesignet til børn og unge i såvel fritidshjemmet som junior- og ungdomsklubberne. Her er lyst og højt til loftet men frem for alt masser af udfoldelsesmuligheder. Der er ikke noget, der er stationært - stort set alt inklusiv flere vægge kan flyttes rundt i forhold til de forskellige børnegruppers behov. Dertil kommer, at alt - selv vinduerne - er placeret i børnehøjde.
Himmelrum og “vendeborde”Himmelrummet kan laves om til en hule eller blot bruges som tumlerum
Allerede når man træder ind i garderoben, støder man på den første smarte funktion. For de mange knagerækker med dyremotiver kan simplethen hæves op, så der bliver plads til f.eks. et par bordtennisborde. Huset er blevet udstyret med touchskærme, der bruges til et komme-og-gå-system og anden nyttig information. I børnenes nye udklædningsrum hænger de hjemmelavede decopage-billeder og sjove gamle lysekroner, som er flyttet med fra ”slottet ” - de pavilloner, der fungerede som Fanø Fritidscenters midlertidige tilholdssted i halvandet år, og i det runde himmelrum er der kig til himlen og stjernerne om aftenen. Huset rummer flere andre hyggehjørner, et spillerum og en mini-biograf, hvor de gamle biografsæder skaber den rette stemning.
Hjerterummet er fritidscentrets centrale rum, hvor det store billardbord såmænd fungerer som spisebord i dagtimerne, og det samme gælder for det store 55 tommer tv, der blot skal vendes om. Her er også blevet plads til en lille scene plus en mobil scene, der kan rulles ud fra det tilstødende musiklokale. Fritidshjemmet er kendt for at have et godt musikliv, og derfor er faciliteter hertil prioriteret højt.
Klubbørnene får ansvar og medbestemmelse
Det er tre måneder siden, børn og personale flyttede ind i fritidscentret, der ligger et stenkast fra Nordby Skole. I dagtimerne benyttes huset af i alt 130 fritidshjemsbørn (fra 0. kl. til og med 3. kl.), og i aftentimerne hygger i alt ca. 115 børn sig på skift i junior- og ungdomsklubberne. Juniorklubben er for elever på 5. og 6. klassetrin. Herefter kan de fortsætte i Ungdomsklubben, indtil de fylder 18. år.
- Vi overtog først klubberne i marts måned og vurderede dengang, at det ville være bedst at vente med en beskrivelse af de overordnede mål for arbejdet med de unge, til vi var i de nye lokaler, forklarer Gitte Rask. Hun garanterer dog, at de unge i høj grad vil få medbestemmelse over, hvad der skal ske i klubberne – ja personalet forventer faktisk, at de tager initiativ og ansvar.


Fakta: Organisatorisk hører Fanø Fritidscenter under kommunens Dagpasning. Det har et selvstændigt budget og egen ledelse og forældrebestyrelse og arbejder naturligvis tæt sammen med skolen.

Mest Læste

Annonce