Frivillige i det offentlige skal også ledes

17/04/2013 12:23

Administrator

Titusindvis af danskere vil gerne give en hjælpende hånd med på ældrecenteret, hospitalet, i lektiecafeen eller med integrationsindsatsen. De frivillige er en stor gevinst for velfærdssamfundet, men skaber også nye udfordringer for de offentlige ledere, viser ny undersøgelse.

Frivillige i det offentlige har særlige behov for anerkendelse og motivation. Som leder er man nødt til at være ekstra tydelig i kommunikationen og dialogen med dem. Og så skal man være meget opmærksom på forholdet mellem de frivillige og de ansatte medarbejdere. Det mener tre ud af fire offentlige ledere ifølge den første større undersøgelse af, hvordan ledere i kommuner og regioner selv oplever det tætte samspil med frivillige medarbejdere og organisationer.

Undersøgelsen er gennemført af Væksthus for Ledelse blandt over 500 ledere. Den offentliggøres i en ny publikation om ledelse af frivillige, der udkommer i dag. Samtidig diskuteres resultaterne på en konference i København den 24. april.

– De frivillige udgør et enormt potentiale for at skabe bedre velfærd. Ikke ved at erstatte dygtige medarbejdere, men ved at tilføre noget nyt og anderledes – til gavn for både borgere, brugere og medarbejdere. God ledelse spiller en helt afgørende rolle for, om dét lykkes, siger Sine Sunesen, direktør i KL og formand for Væksthus for Ledelse.

Som led i undersøgelsen har forskere interviewet en række ledere, medarbejdere og frivillige for at forstå, hvilke særlige udfordringer lederne står med i dagligdagen, når det er frivillige, der løser en del af velfærdsopgaverne.

– Undersøgelsen viser blandt andet, at god ledelse af frivillige handler om at kunne motivere og anerkende de frivillige, skabe et godt samarbejde og tydeligt formidle meningen med deres indsats. Alt det bliver sat på spidsen, når man leder frivillige, men det er den vej, vi skal – også når det gælder offentlig ledelse i almindelighed, siger Bodil Otto, formand for HK/Kommunal og næstformand i Væksthus for Ledelse.

Mest Læste

Annonce