Gode råd behøver ikke at være dyre

21/5/13 7:47

Dansk Industri

I denne uge får ledere inden for det offentlige nemmere ved at vurdere, om det er en god idé at få private rådgivere til at klare en opgave. Selv om erfaringerne viser, at det kan betale sig at bruge eksterne rådgivere, er det nemlig ikke ligegyldigt, hvordan og hvornår rådgiverne bruges. Men nu er der hjælp på vej.

DI Videnrådgiverne har sammen med en række offentlige myndigheder udviklet en beregningsmodel, der gør det muligt at analysere, om det er en god idé at benytte sig af ekspertise udefra i de enkelte projekter.

- Vi ved, at der er mange penge at spare, når offentlige organisationer samarbejder med private videnrådgivere til de rette opgaver. Tilfældigt og uigennemtænkt brug af rådgivere eller egne medarbejdere på de forkerte projekter er både dyrt og uproduktivt. Hvis vi skal sikre en offentlig sektor, som effektivt og professionelt kan løfte de opgaver, borgerne og virksomhederne forventer, kræver det, at pengene bruges bedst muligt, siger branchedirektør for DI Videnrådgiverne Henriette Søltoft.
Beregningsmodellen kan vise, hvor meget der er at spare, hvis stat, regioner og kommuner benytter sig af rådgivere udefra i stedet for at bruge egne medarbejdere. Offentlige ledere kan gå ind på den nye beregner og beskrive den konkrete opgave, der skal løses. Herefter kan de se, hvor meget det koster at lade en af de ansatte eller en ny medarbejder udføre opgaven og så sammenligne med tilbuddet fra den eksterne rådgiver.
Håbet er, at flere offentlige arbejdsplader vil lave en egentlig strategi for, hvornår og hvordan de vil bruge private videnrådgivere.
DI Videnrådgiverne har også skrevet en pjece, som kan hjælpe offentlige ledere med at beslutte, om de skal bruge eksterne rådgivere. Pjecen og et link til modelberegneren bliver sendt til blandt andet direktionerne i alle landets kommuner i denne uge. Og der er allerede taget godt imod værktøjet.
- I Københavns Kommune har vi tidligere brugt mange penge på konsulenter udefra uden at have en klar strategi for det. Det er nødvendigt med en strategisk og økonomisk tilgang for at sikre den største værdi, når vi vælger at bruge eksterne rådgivere. Pjecen og beregneren er et fornuftigt redskab for offentlige ledere til at vurdere, hvornår vi skal hente ekspertise udefra og hvornår vi bør løse opgaverne selv, siger Bjarne Winge, Økonomidirektør Københavns Kommune.
Pjece og beregner findes på viden.di.dk/businesscase

For yderligere oplysninger kontakt: Branchedirektør DI Videnrådgiverne Henriette Søltoft, tlf.: 2088 3919
Konsulent DI Videnrådgiverne Marie Skov Lillelund, tlf.: 2858 7690

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce