Haven giver førstehåndsindtrykket af dit hjem

07/8/20 11:15

Hvis du har en have, så er den det første, du ser, når du ankommer til dit hjem. Både for dig selv og for dine gæster vil det være din have, der byder velkommen til. Skal det være en venlig og behagelig velkomst, så kan du gøre meget for at opnå det.

Sponsoreret indhold

Særligt forhaven fungerer sådan, at den giver dig et førstehåndsindtryk af dit hjem og dermed din stil. Det er typisk den, du gå igennem, inden du når frem til husets hoveddør. Du kan derfor med fordel anrette forhaven, så den bliver pæn og hyggelig, stilfuld eller casual - alt efter, hvad du synes bedst om. 

Indret haven i niveauer

For at give haven et harmonisk udtryk så kan du anrette den i forskellige niveauer. Det vil sige, at der skal være en baggrund, en mellemgrund og en forgrund. Som baggrund kan du have en hæk. Den er typisk ret høj, og den udgør en rolig overflade, hvilket er perfekt som baggrund. Foran hækken kan der så være nogle buske, og forrest kan du sætte stauder i en faldende højde. De må gerne være farvemæssigt sorteret, for det giver god harmoni.

Det giver et roligt udtryk, samtidig med at der er masser af liv og spil i sådan en form for opstilling. Sætter du stauderne tæt, så giver det også mindre arbejde med at luge. Det er klart en fordel.

Hvilken hæk skal jeg vælge?

Der findes mange planter, der egner sig godt som hæk. Det kan være små træer som for eksempel thuja. Hvis de holdes nede, så kan de blive til en smuk og tæt hæk. En thuja hæk vil være smuk hele året, da thuja er stedsegrøn. Stedsegrøn betyder at en thuja hæk er grøn året rundt. 

Det kan også være mere buskagtige planter som liguster eller tjørn, der kan trimmes, så de bliver til en smuk og tæt hæk.

En hæk skal passes og trimmes i starten, men når først den har godt fat og er blevet tæt og harmonisk, så kræver den ikke det store vedligeholdelsesarbejde. Den kan fint nøjes med at blive klippet to gange om året. Det er et overkommeligt, og det er super flot med en hæk som omkransning af haven.

Har du en hæk i forhaven, så vil de fleste nok foretrække en, som ikke er alt for høj. En lavere hæk lukker mere lys ind i forhaven, og så vil den have et mere imødekommende udtryk.

Hvilke buske skal jeg vælge?

Når det kommer til buske, så er der også et virkelig stort udvalg. Nogle vokser hurtigere og vildere end andre. Nogle får smukke blomster, andre er mere diskrete i deres udtryk. Her kan du med fordel vælge nogle buske, som i form og farve matcher de øvrige planter, du har i nærheden. Det giver det mest harmoniske udtryk.

Hvis du for eksempel vælger en Spirea busk, så vil den kunne egne sig både til at være hæk og busk. Spirea bliver nemlig ret tæt, og derfor kan den fint agere hæk. En Spirea busk eller hæk kommer i flere varianter, som er smukke hver for sig. Her kan du for eksempel vælge den af dem, der passer bedst til den øvrige plantesætning i haven.

Bliv mødt af en smuk forhave

En forhave kan indrettes på mange forskellige måder. Det skulle gerne være en havedel, som byder velkommen. Derfor kan den for eksempel anrettes åben og let, eller den kan være mere aflukket og tæt beplantet. Begge dele kan gøre meget flot og indbydende. Sørg for at holde en vis stil, som så gennemføres, sådan at der ikke opstår en stilforvirring, som ikke gør noget godt for helhedsindtrykket.

Du kan også tænke i, at forhaven skal være smuk hele året rundt. Sørg gerne for, at der er noget, der blomstrer på de fleste årstider. Det kan godt lade sig gøre, når du går bevidst efter det. Selv om vinteren skal haven gerne se hyggelig og indbydende ud. Det kan måske være en udfordring i frostvejr, men så kan du skabe en hyggelig stemning ved hjælp at lys eller stedsegrønt pynt.

Lad din forhave signalere gæstfrihed, hjemlig hygge og tryghed for både dig selv og dine gæster. Det er en forhaves fornemste opgave.