Hjort overvejer at opsige flere forlig

Velfærdsforliget er brudt på vejen mod regeringens økonomiske plan. Flere står muligvis for fald.

Regeringen står nu foran de næste skridt med at komme helt i mål med sin 2020-plan. Og endnu et par politiske forlig kan godt lide døden i den proces.
Med efterlønsaftalen i hus mangler regeringen nemlig fem milliarder kroner i at nå den forbedring af de offentlige finanser på 47 milliarder kroner, som er målet. Pengene vil regeringen skaffe via reformer af eksempelvis SU, førtidspension, fleksjobordningen og forsvaret.


- Den øvelse skal vi nu i gang med sammen med Dansk Folkeparti. Og der vil vi også snakke med Per Ørum Jørgensen, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).
Men vil han kun lave aftaler med de to parter, så skal han opsige flere forlig.


Både Socialdemokraterne, SF og De Radikale er nemlig med i førtidspensionsreformen fra 1999, hvor Dansk Folkeparti ikke er med. De tre oppositionspartier er også med i forliget om SU fra 1988.
Men forhandlingerne mellem parterne om regeringens reform-ønsker går mildt sagt trægt, og regeringen kan ikke ændre aftalerne, uden at alle parter er med - medmindre den opsiger forligene til efter et valg.
Spørgsmål: Skal de forlig nu opsiges?


- Det skal vi tage stilling til. Vi har opsagt velfærdsforliget fra 2006, siger finansministeren og fortsætter:
- Det skal vi nu drøfte.
Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, ærgrer sig, hvis de forlig ryger.
- Det er rigtig ærgerligt, hvis de kaster alle de brede forlig væk. Det er en helt speciel værdi i dansk politik, at vi har brede aftaler, for det betyder, at danskerne kan regne med det, vi siger, og at det holder i lang tid, siger hun.
Inden det kommer dertil, skal der dog være pause for weekenden.
- Nu trænger græsset vist til at blive slået, siger Hjort.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer