Hver femte ung er udsat for vold fra sine forældre

15/12/2010 09:16

Administrator

Hvert femte ung i 8. klasse er blevet udsat for fysisk vold mindst en gang af sin far eller mor i det forløbne år. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra SFI. Hver femte ung i en dansk 8. klasse er blevet udsat for vold fra sin far eller mor inden for det seneste år. Det viser en ny rapport fra SFI, baseret på spørgeskemaer til 1042 elever i 8. klasser over hele landet. 8 % siger, at de har været udsat for vold én gang, mens 12 % har været udsat for vold flere gange.

Eksempler på vold kan være at blive rusket eller skubbet, slået med flad eller knyttet hånd, slået med ting eller sparket.

En del unge har vold som et livsvilkår gennem længere tid. Forskerne har spurgt til, om de unge var udsat for vold, da de gik i 5. klasse. 80 % af dem, der svarede ja til det spørgsmål, svarede også ja til at være blevet udsat for vold i det seneste år.

Unge mod unge
Undersøgelsen ser også på volden blandt de unge indbyrdes. Her viser tallene, at knap 25 % af de unge er udsat for fysisk vold af jævnaldrende – enten fra kammerater eller unge, de ikke har mødt før.

Social slagside
Rapporten viser, at vold mod unge har en social slagside. Unge, der selv synes de klarer sig dårligt i skolen, og som ikke forventer at tage en boglig uddannelse, er mere udsat for vold end andre. Det samme gælder unge med arbejdsløse eller lavtuddannede forældre. De bliver ikke blot udsat for mere vold fra forældrene, men også fra andre unge.

Desuden viser tallene, at tosprogede unge er mere udsat for forældrevold. I hjem, hvor der tales andet end dansk, svarer hele 26 % ja til at være blevet udsat for forældrevold en eller flere gange i det forløbne år. Det tilsvarende tal i dansktalende familier er knap 19 %.

Læs mere om rapporten »

Se interview med forsker Sara Korzen, der fortæller om undersøgelsen
 

Mest Læste

Annonce