Ida Auken: Mere vild natur i byerne

Idékatalog skal inspirere kommuner, boligforeninger og virksomheder til at slippe mere natur ind i byen, så byerne både bliver grønnere, men også bliver bedre til at opsuge regnvand.

Mere byjungle og mindre beton kunne være slagordet for den byudvikling, miljøminister Ida Auken har som mål at indføre. Hun vil have grønnere byer, der øger indbyggernes trivsel og hjælper naturen.

-I takt med at byerne vokser, kommer mange planter og dyr under pres. Vi skal skabe rum i byen, hvor der er plads til vilde planter, dyr, insekter og fugle. Inspirationskataloget skal give det bedst mulige afsæt for arbejdet med at gøre byerne lidt vildere. Det vil være en stor gevinst for både mennesker og natur, siger miljøminister Ida Auken.

For at fremme den udvikling præsenterer Miljøministeriet et idékatalog, der samler viden og erfaringer med at skabe en varieret og opfindsom natur, hvor der før bare var asfalt og stenbro.

Natur er også klimasikring
En af ideerne er, at man laver vilde hjørner i offentlige parker og private haver ved simpelthen at lade plæneklipperen køre uden om. Man kan også skåne den natur, der er vokset frem på byens mange tomme byggepladser og lade små træer og buske stå. Flere søer, sumpede områder og grønne tage kan give bedre levevilkår for urter, fugle og insekter, som trives i nærheden af vand, og det kan samtidig være med til at forhindre oversvømmelser som følge af skybrud, fordi vandet opsuges.

Landets kommuner skal inden udgangen af 2013 udarbejde klimatilpasningsplaner. Økonomiaftalen med KL har åbnet op for, at der kan bruges 2,5 milliarder kroner på tiltag, der blandt andet forebygge oversvømmelser.

Idekataloget er udarbejdet af Habitats aps og kan læses her.

Emneord: Klimaplan, Regnvand, Natur, Vandafledning, Idekatalog
Miljøministeriet på DenOffentlige.dk Miljøministeriet
Aktivitet: Artikler: 166 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Social
  Nyt nationalt outdoor-topmøde har fokus på børnene

  Hvordan får vi børnene ud i naturen? Det er temaet på Danmarks første topmøde om aktivt udeliv - Outdoor Summit - som bliver afholdt for første gang til april. Topmødet samler fagfolk og politikere med det klare mål at udvikle nye, skelsættende helhedsløsninger.

 • 30.10.14 Politik
  Klimaminister ønsker mere bæredygtigt byggeri

  Byggeriet har et højt ressourceforbrug og genererer 39 pct. af Danmarks samlede mængde affald. Mere bæredygtigt byggeri kan derfor være med til at løse nogle af de klimaudfordringer, verden står overfor. Men byggebranchen mangler i dag en officiel definition af, hvad bæredygtigt byggeri er. Det vil klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen nu gøre noget ved.

 • 27.10.14 Bæredygtighed
  Danmarks natur får en 2020-plan

  For første gang nogensinde har en dansk regering præsenteret en samlet, langsigtet og strategisk plan for Danmarks natur. Planen skal sikre ny og bedre natur til danskerne, og udstikker retningen for dansk naturpolitik frem mod 2020.

 • 27.10.14 Politik
  Helveg om ny klimafremskrivning: ”Nu ved vi, at politiske mål virker”

  Små biler og kæmpe vindmøller bidrager til, at Danmark er på vej til at opfylde et af verdens mest ambitiøse klimamål. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen glæder sig over, at de politiske målsætninger har haft deres effekt. Samtidig understreger ministeren, at der stadig er et stykke vej til fuld uafhængighed af fossile brændsler i 2050.

 • 27.10.14 Bæredygtighed
  Basisfremskrivning 2014: Der er fart på omstillingen til et grønt energisystem

  Forbruget af kul mere end halveres frem mod 2020, mens vedvarende energi vil dække en stadig større del af energiforbruget. Samtidig falder udledningen af drivhusgasser kraftigt og Danmarks EU-mål i 2020 opfyldes med god margin.