KL vil holde beskæftigelsesministeren fast på løfter

KL vil kræve, at beskæftigelsesministeren holder fast i sit løfte om at bremse op for, at unge kommer på førtidspension. Regeringens ideer om, at unge kontanthjælps-modtagere skal i ordinær uddannelse, er også helt på linje med KL’s reformønsker.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen løftede i går i Politiken sløret for regeringens tanker om en reform af førtidspensionen. Regeringen foreslår, at unge under fx 35 år, som hovedregel ikke skal kunne få tildelt førtidspension.

”Jeg vil holde ministeren op på løftet og kræve, at det bliver gennemført. Vi må ikke svigte de unge mennesker. Hvor aldersgrænsen skal ligge, kan vi diskutere, men hovedtanken i ministerens løfter er rigtig. Med udtagelse af de helt oplagte tilfælde, så bør unge som hovedregel ikke tilkendes førtidspension. KL har allerede sidste år foreslået, at man for disse unge skaber udviklingsforløb, der er skræddersyet til den enkelte,” siger KL’s formand Jan Trøjborg.

KL har længe efterlyst en reform af førtidspensionssystemet, hvor det er vigtigt, at alle bidrager - ikke mindst sundhedssystemet og arbejdsmarkedet, da kommunerne kan ikke klare opgaven alene.

”Det er skidt for den enkelte unge at blive parkeret på førtidspension. Samtidig har vi ikke råd til, at flere og flere går på førtidspension, da pengene til overførselsindkomster bliver taget decideret fra kernevelfærden i kommunerne. Derfor skal vi både for den enkeltes og samfundets skyld sørge for, at de unge kan spille en rolle og bidrage til samfundet. Og derfor er det ikke nok blot at regulere på reglerne. Der skal en sammenhængende indsats til. Det er jo et faktum, at fx en psykisk sygdom ikke forsvinder, fordi den unge får tilknyttet en coach eller en kontaktperson. Der dukker heller ikke lige pludselig et job op,” siger Jan Trøjborg.

KL bakker også op bag beskæftigelsesministerens udspil om, at unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år skal sendes i ordinær uddannelse og ikke i gentagne aktiveringstilbud.

”Det er tanker, der ligger helt i tråd med KL’s ideer. Kommunerne bruger allerede nu i meget høj grad mulighederne for at give unge, jobklare kontanthjælpsmodtagere under 25 år et såkaldt uddannelsespåbud. Det udvider vi gerne, men det vigtige er her, at vi ikke får firkantede masseløsninger,” siger Jan Trøjborg.

”Jobcentrene har brug for råderum og frihedsgrader til at finde den løsning, der er bedst for den enkelte unge. Det hverken kan eller skal bestemmes fra Christiansborg. Derfor hilser KL det også velkommen, at ministeren er klar til at fjerne de nuværende forskelle på, at fx virksomhedsrettet aktivering giver mere refusion end at sende den ledige i uddannelse. Det skævvrider indsatsen, og det har hverken de unge eller jobcentrene brug for,” siger Jan Trøjborg.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer