Kommuner kan nu tvinge syge på lykkepiller

Ankestyrelsen har netop afgjort, at borgere ikke kan sige nej til lykkepiller, hvis deres sygedagpenge skal forlænges eller de skal have førtidspension, skriver 3F. Sådan lyder Ankestyrelsens afgørelse om behandlingsmuligheder for borgere med psykiske lidelser:

"Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har den 23. februar 2012 truffet afgørelser om, at kommunerne kan stille krav om, at mulighederne for behandling med antidepressiv medicin (lykkepiller) har været afprøvet, før der evt. kan ske forlængelse af sygedagpenge eller bevilges førtidspension.

"Vi har lagt vægt på, at behandling med antidepressiv medicin ikke udgør en væsentlig risiko for liv og førlighed. Behandlingen skal altid for den enkelte borger være velbegrundet, og behandling med sådan medicin kræver dermed en grundig diagnosticering og opfølgning i forhold til eventuelle bivirkninger og behandlingseffekt" siger ankechef Pernille Fejfer.

Ankestyrelsen har netop afgjort, at kommunerne gerne må tvinge syge på lykkepiller, hvis deres sygedagpenge skal forlænges, eller de skal have førtidspension.

Det sker på trods af, at de to tidligere ministre Bertel Haarder (V) og Inger Støjberg (V) for et år siden på et samråd lovede, at kommuner aldrig må tvinge syge på lykkepiller.

Ankestyrelsen lægger dog vægt på, at psykiatere eller egen læge skal ordinere den antidepressive medicin som behandling.

Det er et overgreb
I 3F mener næstformand Johnny Skovengaard, at det uanset er et overgreb at tvinge syge borgere til at tage antidepressiv medicin, hvis ikke de skal miste deres forsørgelsesgrundlag.

- Lykkepiller virker for nogle og ikke for andre. Denne form for tvang opfatter jeg som systemets overgreb på den lille mand, der er mast af systemet. Det er en glidebane, for hvad bliver det næste? At syge borgere skal tvinges til at tage endnu stærkere medicin?

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen må helt klart se nærmere på denne sag, siger næstformanden.

Second opinion
Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S), der blandt er medlem af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, pointerer, at syge borgere skal have mulighed for en ”second opinion” fra andre læger, hvis der stilles krav om antidepressiv medicin.

- Men kommunerne må aldrig selv gå ind og kræve, at syge borgere skal tage lykkepiller, siger han.
/Fagforeningen 3F/

Kommentarer
 • 27.12.12
  Det er et overgreb af dimensioner som....

  ikke set siden 2. Verdenskrig i Tyskland. At tænke sig politikerne nu kan sammenligne sig med idealet fra dengang. Og dét er noget at stræbe efter? Jamen Gesundt Heil til dem da.

 • 27.12.12
  Det er til grin !

  Jeg har været udsat for dokumentforfalskning med samtykkeerklæringer hvor ting efterfølgende underskrift bliver indført for at tiltuske sig fortrolige lægejournaler kun til intern brug på hospitaler, overtrædelse af retsplejeloven med hensyn til tvungne urinprøver, overtrædelse af sundhedslovens kapitel 7 omkring min ejerret til eget biologisk materiale, og kapitel 9 omkring lægers tavshedspligt, overtrædelse af straffelovens kapitel 16 om magtmisbrug og vold mod andres legeme fra Jobcenteret Musvågevejs ansatte i København, jeg har sågar klaget md kopi til både borgmestre og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, det enste svar jeg har fået er fra jobcenterets beskæftigelses- og intergrations driftsunderstøttelse der skriver at alle disse love ikke er gældende for deres personale, mangler stadig at få svar på klage af 28. august fra både borgmesterkontor, beskæftigelsesministeriet og ankeklagenævnet som det står i loven om aktiv social service .... SYSTEMET er til grin og spøg på borgenes bekostning ! Demokrati og frihed et vist sted, dette er efterhånden et oligarki, hvor kun de få med penge har rettigheder. O. Nielsen. København.

 • 08.03.12
  Tvangsmedicinering af psykisksyge

  Denne afgørelse er endnu en umyndiggørelse af borgere som skulle siges at have rettigheder, endnu et overgreb fra samfundets side. Det er vel også lidt af en kemisk-form for "hvide snit" da lykkepiller overtager den naturlige stof i hjernen som gør at vi selv kan vende lykken, selvfølgelig ved hjælp af samtaler, anerkendelse og forståelse for sin egen situation..Er jeg for fordømmende???

  Hvad er "second opinion" når den overhovedet ikke bliver praktiseret i forvejen og kan læger administerer den som Autoritet?

 • 07.03.12
  Kommuner kan nu tvinge syge på lykkepiller

  Jeg mener, det er en rigtig kedelig udvikling, med alt det medicin. Der er nu også kommet en pille, for at drikke midre blir den så også en tvang ? hvad mon blir det næste krav ?
  Hvor blev motion på resept af ? kan undre mig efter som mange undersøgelser viser at motion har en positiv efekt på psyken ? mere af det og ikke alle de piller.....

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer