Kommuner kan nu tvinge syge på lykkepiller

06/03/2012 10:58

Administrator

Ankestyrelsen har netop afgjort, at borgere ikke kan sige nej til lykkepiller, hvis deres sygedagpenge skal forlænges eller de skal have førtidspension, skriver 3F. Sådan lyder Ankestyrelsens afgørelse om behandlingsmuligheder for borgere med psykiske lidelser:

"Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har den 23. februar 2012 truffet afgørelser om, at kommunerne kan stille krav om, at mulighederne for behandling med antidepressiv medicin (lykkepiller) har været afprøvet, før der evt. kan ske forlængelse af sygedagpenge eller bevilges førtidspension.

"Vi har lagt vægt på, at behandling med antidepressiv medicin ikke udgør en væsentlig risiko for liv og førlighed. Behandlingen skal altid for den enkelte borger være velbegrundet, og behandling med sådan medicin kræver dermed en grundig diagnosticering og opfølgning i forhold til eventuelle bivirkninger og behandlingseffekt" siger ankechef Pernille Fejfer.

Ankestyrelsen har netop afgjort, at kommunerne gerne må tvinge syge på lykkepiller, hvis deres sygedagpenge skal forlænges, eller de skal have førtidspension.

Det sker på trods af, at de to tidligere ministre Bertel Haarder (V) og Inger Støjberg (V) for et år siden på et samråd lovede, at kommuner aldrig må tvinge syge på lykkepiller.

Ankestyrelsen lægger dog vægt på, at psykiatere eller egen læge skal ordinere den antidepressive medicin som behandling.

Det er et overgreb
I 3F mener næstformand Johnny Skovengaard, at det uanset er et overgreb at tvinge syge borgere til at tage antidepressiv medicin, hvis ikke de skal miste deres forsørgelsesgrundlag.

- Lykkepiller virker for nogle og ikke for andre. Denne form for tvang opfatter jeg som systemets overgreb på den lille mand, der er mast af systemet. Det er en glidebane, for hvad bliver det næste? At syge borgere skal tvinges til at tage endnu stærkere medicin?

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen må helt klart se nærmere på denne sag, siger næstformanden.

Second opinion
Folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen (S), der blandt er medlem af Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, pointerer, at syge borgere skal have mulighed for en ”second opinion” fra andre læger, hvis der stilles krav om antidepressiv medicin.

- Men kommunerne må aldrig selv gå ind og kræve, at syge borgere skal tage lykkepiller, siger han.
/Fagforeningen 3F/

Mest Læste

Annonce