Ny forskning om offentlighedslove i Norden

En bevilling på knap 200.000 styrker et DMJX-forskningsprojekt, som har til formål at bidrage til debatten om offentlighedens ret til aktindsigt

Dagspressens Fond har netop bevilget 186.000 kroner, som vil give tyngde til et igangværende forskningsprojekt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Projektet bliver gennemført af Oluf Jørgensen og har til formål at sammenligne de nordiske offentlighedslove.

Målet for projektet er at styrke kendskabet til regler og retspraksis i Norden og give grundlag for debat om udvikling, der kan fremme offentlighedens kontrol med magtudøvelsen og borgernes deltagelse i demokratiet.

- Ret til indsigt er afgørende for journalister og mediers dækning af samfundsmæssige forhold. En stærk offentlighedslov giver grundlag for dokumentation, mens en svag lov giver grundlag for rygter og spin, siger Oluf Jørgensen, forskningschef i mediejura.

Ny webside Forskningsprojektet blev igangsat den 1. marts i år. Og netop i denne uge er de første frugter høstet i form af lanceringen af en ny webside med links til love og regler, udredninger og rapporter samt eksempler på aktiv netinformation fra myndigheder og organisationer i de nordiske lande.

Den første artikel - som redegør for hvilke organer og opgaver, der er omfattet af offentlighedslovene – er klar til publicering.

Når projektet udløber per 1. september 2014 er målet, at der er publiceret en sammenfattende, rapport og en række artikler. Oluf Jørgensen vil gennemføre rejser til de nordiske hovedstæder og har planer om en nordisk konference, hvorfor bevillingen fra Dagspressens Fond falder på et tørt sted.

Nordisk Journalistcenter ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, samt højskolens bibliotek spiller sammen med Oluf Jørgensen en aktiv rolle i projektet.

Emneord: Offentlighedslov, Forskning, Journalistik, Oluf Jørgensen

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.