Nyt udligningsudspil vil skade hele Danmarks vækst

Regeringens udspil til ny kommunal udligning vil skade hele Danmarks vækst. Det mener Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj (C).

”Hvis regeringens forslag til nye udligningsregler bliver en realitet, vil det gå ud over hele Danmarks vækst – og dermed borgerne i alle landets kommuner”, siger borgmester på Frederiksberg, Jørgen Glenthøj, i en kommentar til regeringens udligningsudspil.

Læs også: Horsens betaler mest for Vestagers reform

”Jeg er meget utilfreds. Regeringen lægger op til at straffe de kommuner, der skaber vækst og fremgang. Vi ved jo, at hver gang der skabes 100 job i Hovedstaden så giver det 20 job i det øvrige Danmark, mens det kun giver syv ekstra job i resten af Danmark, hver gang der skabes 100 job uden for hovedstaden. På den måde risikerer man at til fordele sig til mindre vækst. Det er misforstået solidaritet” siger Jørgen Glenthøj.

Læs også reaktion fra Anker Boye

”Vækstkommunerne er slet ikke blevet hørt. Tilbage i 2007 var der en såkaldt ”justering” af udligningssystemet, der kostede Frederiksberg Kommune 60 millioner kroner, og nu ser vi frem til at miste 50 millioner. Det er barske justeringer, som det bliver meget vanskeligt at effektivisere sig ud af uden serviceforringelser. Det ser oveni ud til, at man også ignorerer mange bykommuners udfordringer med højere leveomkostninger, huspriser og sociale problemer,” siger Jørgen Glenthøj.

Han undrer sig også over, at regeringen vil straffe de effektive kommuner:

”Med uspillet straffer man de kommuner, der har lagt sig i selen for at drive deres virksomhed effektivt, som vi har gjort på Frederiksberg i mange år. Vi kan dokumentere, at fordi vi er så effektive, så bruger vi færre penge end det de såkaldte ”objektive nøgletal” ellers siger, at vi har behov for. Det er bekymrende,” siger borgmesteren.

”Heldigvis er der kun tale om et udspil, som nu skal forhandles. Jeg har med tilfredshed noteret mig at mange gode kræfter – herunder på Christiansborg – er utilfredse med udspillet. Jeg ser derfor frem til, at der nu bliver lyttet til vækstkommunerne”, slutter Jørgen Glenthøj.

Emneord: Hovedstadsudligning, Udligning
Frederiksberg Kommune på DenOffentlige.dk Frederiksberg Kommune
Aktivitet: Artikler: 14 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.09.16 Velfærd
  Danmark på Vippen: Godt med debat om udligningsordningerne

  Borgerne uden for hovedstadsområdet begunstiger hvert år hovedstadskommunerne med mange gange de 8-12 milliarder, de får tilbage via udligningsordningerne.

 • 27.08.15 Ledelse
  Folketinget har vedtaget reform af den statslige refusion, som kommunerne får på beskæftigelsesområdet

  Med reformen indføres et nyt og mere gennemskueligt refusionssystem. Med det nye system får kommunerne bedre mulighed for at iværksætte indsatser, der kan hjælpe ledige i job. Regeringen genfremsatte den 3. juli 2015 lovforslaget om en reform af refusionssystemet på beskæftigelsesområdet og lovforslaget om tilpasninger i det kommunale udligningssystem. De to lovforslag er nu vedtaget af Folketinget.

 • 06.02.15 Politik
  43 kommuner hørte om faktatjek af udligningssystemet

  Politikere og embedsmænd fra 43 kommuner var onsdag den 4. februar samlet til en gennemgang af det kommunale udligningssystem. ”Det handler ikke om ”dem-og-os” – det handler om konkrete fejl og mangler, som umiddelbart bør være nemme at rette til”, understreger kommunerne bag www.RimeligUdligning.nu

 • 16.05.12 Politik
  Regeringen og Enhedslisten justerer udligningsordningen

  Regeringen og Enhedslisten har indgået aftale om at justere udligningsordningen, så den bliver mere rimelig i forhold til kommunernes udgifter på det sociale område. Det betyder bl.a., at kommuner fremover ikke får udligningskroner for at have mange au pair-piger – der bliver derimod flere penge til kommuner med socialt belastede familier. Derudover oprettes en pulje på 400 mio. kr. til sociale formål i områder med store sociale problemer.

 • 21.03.12 Politik
  Regeringen lægger op til at justere udligningsordningen

  Regeringen lægger op til at justere udligningsordningen, så den rammer mere præcist, efter Finansieringsudvalget i dag har offentliggjort deres analyse af udligningssystemet. Det vil tilføre land- og yderområderne ekstra ca. 400 mio. kr.