Opsigtsvækkende afgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen

23/01/2013 10:28

Administrator

Voldelige overfald begået af demente, er ikke lige så alvorlige, som overfald begået af folk, der er psykisk normalt fungerende. Sådan lyder det i en afgørelse. FOA ønsker, beskæftigelsesministeren tager stilling til afgørelsen.


Forestil dig, at du befinder dig i en ældres persons hjem. Personen er dement. Pludselig hiver vedkommende en brødkniv frem og svinger ud efter dig. Ville du i den situation føle dig mindre bange, og efterfølgende mindre forskrækket, fordi personen er dement?

Arbejdsskadestyrelsen er ikke i tvivl. Du bør du føle dig mindre bange. Styrelsen skriver nemlig i en dugfrisk afgørelse, at den voldsramte person får færre varige psykiske gener af et overfald, hvis overfaldet bliver begået af en dement.

Styrelsen skriver blandt andet i sin begrundelse, ”For selvom hændelsen var ubehagelig, så vurderer vi, at det har betydning, at fastholdelsen blev begået af en dement person, som ikke var bevidst om sine handlinger (…).”

Og den begrundelse vækker forargelse hos Dennis Kristensen, formand for FOA.

”Jeg vil rigtig gerne høre det fornuftige svar på, hvorfor vold forårsaget af en dement person, er mindre skræmmende og giver færre psykiske mén, blot fordi personen ikke er bevidst om sine handlinger”, siger han og fortsætter:

”Mit mobilnummer står her i pressemeddelelsen – så Arbejdsskadestyrelsen kan bare ringe.”
Arbejdsskadestyrelsen skriver endvidere:

”Vi vurderer således ikke, at hændelsen var lige så alvorlig, som hvis den var blevet begået af en person, som var psykisk normalt fungerende.”

Dennis Kristensen frygter, at de nye toner fra Arbejdsskadestyrelsen er et skred, hvor signalet til de offentlige ansatte, der arbejder med demente og psykisk syge, lyder:

”I skal indstille jer på, at I skal kunne tåle mere vold, end andre i det her land.”

Og det signal er så bekymrende, at han ønsker, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ser på begrundelsen fra Arbejdsskadestyrelsen.

”Det er første gang, at vi ser en sådan formulering fra Arbejdsskadestyrelsen, og det er så opsigtsvækkende en begrundelse, at det er nødvendigt, at beskæftigelsesministeren griber ind”, siger han og afslutter:

”Vi har set tragiske eksempler på mennesker, der har arbejdet inden for psykiatrien, der har mistet livet, fordi de er blevet overfaldet af psykisk syge. Skal de efterladte føle mindre sorg, fordi overfaldet blev begået af en person, der ikke var psykisk normalt fungerende?”

Mest Læste

Annonce