Regeringen bør kiggge udbudsreglerne efter i sømmene

Regeringen skal skabe bedre rammer for det offentlig-private samarbejde, skriver Danske Regioners formand i et fælles debatindlæg med KL, Dansk Erhverv og DI og opfordrer til at EU’s udbudsdirektiver revideres under det danske formandskab.

En del af handelen mellem den offentlige og den private sektor reguleres i dag af EU’s udbudsregler. Med det kommende danske EU formandskab spiller regeringen en nøglerolle for at skabe nye og bedre rammer for det offentlig-private samarbejde. EU’s udbudsdirektiver skal revideres under formandskabet, og regeringen bør i den sammenhæng arbejde for en mærkbar afbureaukratisering og modernisering af EU’s regler. Naturligvis med den åbne konkurrence som det grundlæggende udgangspunkt.

Eksempelvis er der behov for, at der bliver skabt bedre muligheder for, at den offentlige sektor kan føre en konstruktiv dialog med relevante leverandører, både inden udbud igangsættes og i selve udbudsfasen. En tæt dialog mellem parterne skal sikre, at den offentlige sektor kan efterspørge de bedste løsninger, som markedet kan levere, og at parterne sammen kan skabe nye løsninger på de samfundsudfordringer, vi står overfor.

Regeringen bør også igangsætte en evaluering af, hvordan udbudsreglerne forvaltes i Danmark. De lange sagsbehandlingstider i vores klagesystem for udbud, for meget petitesserytteri og for lidt fokus på at få praktikken til at fungere skaber en urimelig situation for både den offentlige sektor og de private virksomheder. Vi skal desuden sikre en fortsat afbalanceret brug af sociale og miljømæssige hensyn i forbindelse med offentlige udbud. Vi har i mange år taget et stort samfundsmæssigt og miljømæssigt ansvar, og det skal vi blive ved med.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.11.11
  Er nøglen til bedre samarbejde gemt i udbudsdirektiverne?

  Man kan sidde med den fornemmelse, at DI, KL, m.fl. er nået til den konklusion, at en ændring i udbudsdirektiverne vil sparke dørene ind til mere og bedre samarbejde mellem det private erhvervsliv og det offentlige system.

  Som praktiker kan det være svært at få øje på det entydige i åbenbaringen.

  Brugen af direktiverne er en forholdsvis ny øvelse i mange kommuner, ligesom det er det for mange tilbudsgivere. Udbudsdirektiverne har sat gang i en række ændringer i arbejdsgangene i kommunerne, roller og kompetencer skal omfordeles og vaner er under nedbrydning. At det ikke er sket før eller hurtigere er der flere forklaringer på, og det kan man naturligvis ærgrer sig over.

  Men ingen kan være i tvivl om, at den indkøbs- og udbudsfaglige diciplin i kommunerne er under hastig udvikling. Kompetencerne øges, tværkommunale partnerskaber udvikles, de kulturelle barrierer for konkurrenceudsættelse og offentlig-privat samarbejde nedbrydes, etc.

  Det er min påstand, at den juridiske side af sagen er en langt mindre udfordring end den her er pustet op til. Entydige kendelser fra Klagenævnet og en forsættelse af den nuværende udvikling af kompetencerne på indkøbs- og udbudsområdet vil om få år kunne gøre denne opgaveløsning til en hyldevare.

  Hvis der virkelig skal sparkes døre ind til mere og bedre samarbejde med det private erhvervsliv ligger nøglen i direktionsgangene på begge sidder af hegnet - nøglen er ikke gemt i ændringer af udbudsdirektiverne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer