Rovfisk har fået det bedre

For første gang kan det nu dokumenteres, at bestanden af rovfisk som gedde og aborre har det bedre i danske søer. Søer, der på grund af forurening, tidligere var helt domineret af ganske få fiskearter, kommer dermed tættere på en naturlig balance. Det fremgår af den nye rapport om vandmiljø og natur. Rapporten er udarbejdet af Danmarks Miljøundersøgelser for Naturstyrelsen.

Fremgangen for rovfiskene skyldes, at der kommer færre næringsstoffer og dermed også færre alger i søerne. Alger gør vandet uklart og forhindrer rovfiskene i at se deres byttedyr. Selvom der er blevet færre alger i 11 ud af 19 søer, som man har fulgt i perioden 1989-2009, er der dog stadig for mange til, at søernes fiskebestande er i naturlig balance.

- Jeg glæder mig over, at indsatsen for at få færre næringsstoffer ud i naturen nu er til at få øje på ude i virkeligheden. Fremgangen for fiskene er tegn på, at mange søer er ved at gen-vinde balancen oven på mange år med for meget forurening. Det understreger blot, hvorfor vi skal fortsætte den store indsats mod forurening med næringsstoffer i vores kommende vandplaner, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Lav nedbør i 2009 betød, at der blev udvasket mindre kvælstof og fosfor fra bl.a. landbrugs-arealer ud i vandmiljøet end i de forudgående år. Generelt har bl.a. tre vandmiljøplaner siden slutningen af firserne medført, at forureningen med næringsstoffer er mindsket med over 40 pct. De seneste seks år er der dog ikke sket en reduktion i udledningen af næringsstoffer til naturen, fremgår det af rapporten.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer