Staten støtter fem kommuner i nye klimaindkøb

23/01/2013 10:47

Administrator

Et antal virksomheder kan nu få op til 30 mio. kr. i støtte gennem Fornyelsesfonden til at udvikle løsninger på kommuners klimaproblemer med regn- og spildevand. To nye udbudsformer skal afprøves.

Det er for svært for det offentlige at købe innovative løsninger og for svært for danske virksomheder at få afsat deres nye løsninger til offentlige kunder.

Denne dobbelte knude forsøger staten nu at løsne. Det sker ved at støtte kommunerne i at bruge nye udbudsformer til indkøb af innovative klimaløsninger. Meningen med det hele er både at skabe nye og bedre klimaløsninger og at skabe jobs og eksport.

Fornyelsesfonden har afsat 30 mio. kr. til et såkaldt Klimatilpasningspartnerskab. Et par millioner kroner går til at hjælpe en håndfuld kommuner i gang med nye uafprøvede udbudsformer. Langt hovedparten går dog til virksomhederne. De får betalt hele eller dele af udviklingen af den løsning, de byder ind med i de nye udbud.

Carsten Bjerg, CEO i Grundfos og formand for Fornyelsesfonden:
Formålet med klimatilpasningspartnerskabet er at nyttiggøre den offentlige efterspørgsel til at skabe innovation og vækst i virksomhederne. Det kan være med til at sikre, at danske virksomheder får del i den globale efterspørgsel efter nye løsninger til klimatilpasning.
Fem kommuner har netop underskrevet en samarbejdsaftale med Fornyelsesfonden. Kammeradvokaten skal hjælpe med de to nye udbudsformer. Det er begge innovationsfremmede udbudsformer, hvor problemet udbydes gennem funktionskrav, så virksomhederne kan komme med spritnye, kreative og innovative bud på løsninger:

1. København og Tårnby vil købe en løsning til lokal afledning af regnvand i en gade i et tæt bebygget kvarter. De vil anvende udbudsformen PCP-konkurrence (precommercial procurement), hvor de indkøber udviklingen af en prototype samt test af den. Slutindkøb kan ske i et særskilt udbud.

2. Esbjerg, Middelbart og Næstved vil købe en løsning til at aflede overfladevand fra villaområder, og hvor kloakken kan afkobles under regnskyl, samt en ny løsning til at komme af med det overskydende vand. De vil kombinere udvikling og slutindkøb i ét udbud.

Partnerskabet er nævnt i de anbefalinger, som regeringen for nylig har modtaget fra Vækstteam for vand, bio og miljøløsninger. Andre kommuner kan fortsat nå at være med. Fornyelsesfonden omdannes i løbet af foråret 2013 til Markedsmodningsfonden, og Klimatilpasningspartnerskabet er videreført i den nye fond.

Mest Læste

Annonce