Sundhed.dk: Borgernes indtastning af egne sundhedsdata kommer før IT-branchen venter det

03/10/2012 14:56

Administrator

Interesseorganisationen Dansk IT har foreslået samme projekter, som sundhedsvæsenet har sat i gang. Der bør oprettes en ny, digital journal på nettet, som borgerne selv kontrollerer og hvor borgerne kan indtaste eller overføre data om alt fra blodtryk til det daglige antal skridt på skridttælleren! Det mener interesseorganisationen Dansk IT.

Udmeldingen gør måske danskerne usikre på, om dette er en helt ny idé:

- Vi er grundlæggende enige i analysen af at danskernes egne data ikke bruges nok, siger sundhed.dk’s direktør Morten Elbæk Petersen. - Vi er faktisk også enige i den udpegede retning, som vi dog allerede forfølger. Jeg tror, at nogle i branchen måske vil være overrasket over, hvor langt vi er. På verdensplan er det danske sundhedsvæsen nok længst fremme med at lade landsdækkende projekter og løsninger gennemsyre af Patient Empowerment. Altså ideen om, at patienterne selv bidrager aktivt og inddrages mere.

IT-branchens forslag om en særlig, ekstra journal til borgernes egne data kommer næppe i den form. I stedet kan borgerne se frem til gevinster og muligheder fra flere projekter, der er de højest prioriterede på sundhed.dk i øjeblikket:

1. Den kommende sundhedsjournal, som bliver en ny og udbygget, samlet digital journal.

2. Projektet ’Patientens område’ bliver omdrejningspunkt for at patienter kan supplere med borgernes egne data – og for at pårørende også kan inddrages endnu mere digitalt.

Begge projekter er igangsat af Regionernes sundheds-it (RSI) og har allerede projektledere i sundhed.dk. Projekterne tænkes sammen, sådan at borgerdataene også tænkes vist for de sundhedsfaglige i tilknytning til Sundhedsjournalen. Projekterne berører komplekse sammenhænge, og kan derfor udfordres af tid og også af hensynet til at få en god proces med Datatilsynet, så også disse skridt tages med det højeste hensyn til sikkerhed om data.

Derudover forventer sundhed.dk at det kommende arbejde med Kronikerdata, som MedCom arbejder med, på samme vis kommer til at bidrage til retningen.

Frygten er ubegrundet
Dansk IT advarer mod at udvikle sundheds-it, som ’placerer danskerne på sidelinjen’.

- Den frygt er ubegrundet, og det skyldes i høj grad, at sundhedsvæsenets parter længe har set potentialet i at involvere patienterne mere, og derfor har drøftet, hvordan ikke mindst de digitale muligheder konkret kan bruges, siger sundhed.dk’s direktør Morten Elbæk Petersen. – Sundhed.dk’s parter viser stor modenhed i drøftelserne af disse løsninger.

Patient Empowerment var et af de vigtigste emner, da sundhed.dk’s parter den 18. september var samlet til en strategidag, som gav indspil til sundhed.dk’s kommende strategi for perioden 2013-2015. Disse drøftelser koordineres med forberedelsen af den overordnede digitaliseringsstrategi, som samme parter er ved at udarbejde for sundhedsvæsenet. 

Mest Læste

Annonce