Teknologi skal effektivisere offentlig sektor

02/03/2012 09:42

Administrator

Hvorfor gøre det selv, når du kan få teknologien til at gøre det for dig? Sådan spurgte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager i sin tale til åben høring på Christiansborg om offentlig digitalisering og kommunal it den 29. februar.

Repræsentanter fra Folketingets Kommunaludvalg, KMD, PROSA, Danmarks biblioteksforening og mange flere fra det offentlige Danmark var mødt talstærkt op til høring om digitalisering af den offentlige sektor. Margrethe Vestager mindede tilhørerne om de fordele, en øget digitalisering giver:

”Digitaliseringen gør, at vi kan frigøre hinandens menneskelige ressourcer. Jeg synes, der er kæmpe muligheder i at veksle noget af den tid, sosu-hjælpere bruger på rengøring og andre praktiske ting til noget, der handler om menneskeligt nærvær”.

Teknologi: motor for fremtidens velfærd
Ifølge Margrethe Vestager er teknologien afgørende i forhold til fremtidens velfærd: ”Vil vi fremtidssikre det at leve i et velfærdssamfund, så spiller digitaliseringen en hovedrolle”, siger hun og peger på den økonomiske krise og den stigende del af ældre i befolkningen.

”Vi står ikke bare overfor gigantiske økonomiske udfordringer her i kongeriget. Der er også brug for at vi gør tingene anderledes. Det som er udfordringen er at sørge for, at vi kan regne med det samme velfærdssamfund om to år. At man kan regne med, at nogen er der for én, hvis man kommer i en sårbar og udsat position”.

Desuden peger hun på, at digitaliseringen ikke kan gøre det alene: ”Det er ikke teknologien i sig selv, der gør forskellen. Den stærkeste drivkraft er i virkeligheden borgerne selv. Det er vores idéer, det vi gerne vil opnå, der gør forskellen. Digitaliseringen er et redskab, der bliver så godt, som vi har fantasi til at forestille os”.

Regeringens strategi for digitalisering
Regeringen har lagt en strategi for digitaliseringen af de offentlige Danmark. 60 initiativer på 9 overordnede områder skal gennemføres mod 2015. Målet er en mere effektiv offentlig sektor.

”Vi forsøger at sætte mål, der er realistiske. Målet er, at i 2015 foregår 80 % af kommunikationen mellem borgerne og det offentlige digitalt. Desuden ønsker regeringen at sætte skub i velfærdsteknologien, siger Margrethe Vestager.

”Jeg synes, det er en klar fordel at bruge teknologien til at hjælpe med hygiejne, rengøring osv., så vi kan frigøre ressourcer og tid til det, der også er afgørende, hvis man er kommet i en udsat og sårbar position: Nemlig tid til at mennesker kan have nærvær med hinanden”, siger hun.

Læs mere
/Det Radikale Venstre/

Mest Læste

Annonce